8 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapArtHűséggel és bátorsággal: a reformkort idézi meg a legújabb pécsi kiállítás

Hűséggel és bátorsággal: a reformkort idézi meg a legújabb pécsi kiállítás

A Petőfi Emlékév alkalmából nyílt tegnap kiállítás a Vasváry-házban, amely nem csak a költőóriást, hanem a reformkor mindennapjainak hangulatát is megidézi.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg a „Hűséggel és Bátorsággal” nevet viselő kiállítás, amely április 26-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt a Vasváry-házban. A Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltár és a Csorba Győző Könyvtár közös munkája nyomán megszületett tárlat méltó emléket állít az 1848-as forradalom és szabadságharc során központi szerepet játszó Petőfi Sándornak, aki éppen 200 évvel ezelőtt, 1823-ban született.

A kiállítás több termen keresztül ad bepillantást a reformkorba. Van, ahol kifejezetten a 48-49-es események kapják a főszerepet, de a korabeli szalonok világába is betekintést nyerhetünk, emellett pedig számos tárgyi emléket szemügyre véve élhetjük bele magunkat abba, milyenek is lehettek a mindennapok akkoriban.

– A 19. század derekán minden mozgásban volt – mondta a kiállítás megnyitóján Péterffy Attila, Pécs polgármestere. – Amikor forradalmak sora rengette meg a régi rendet Európa-szerte, a magyar forradalom és szabadságharc idején, abban az időszakban, amit joggal nevezhetünk a magyar hősök korának, Petőfi, a harcos költő mégis ki tudott emelkedni kortársai közül.

A városvezető valamennyi szervezőnek köszönetet mondott, amiért megvalósították a tárlatot.

Dr. Gőzsy Zoltán

Dr. Gőzsy Zoltán, az MNL Baranya Vármegyei Levéltárának igazgatója az ünnepélyes megnyitón a tárlat megalkotóit méltatta.

– Petőfi Sándor és az 1848/49-es események köré koncentrikus köröket rajzoltak a kiállítás szervezői, vezérfonalakat adtak a kezünkbe – mondta Gőzsy. – Olyan lett a tárlat, mint egy pókháló. Szilárd és ellenálló fonalak alkotják, amelyek biztosítják a háló stabilitását.

Gál Éva

A Hűséggel és Bátorsággal kiállítás kurátora, Gál Éva úgy fogalmazott a megnyitón, álmában sem gondolta volna, hogy éppen olyan lesz a végeredmény, mint amit előzetesen megálmodtak.

A kiállítást a Vasváry-házban 2024. március 31-ig lehet megtekinteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő