Ifjúsági Passió: tömegeket várnak

Közel százhúsz szereplő, öt helyszín és több mint két órás játékidő – így lehet összefoglalni számokban a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Iroda által szervezett szabadtéri Ifjúsági Passiót. Az Európában is egyedülálló interaktív előadást április elsején, Virágvasárnap 15 órától tartják a Tettyén; a szervezők több száz résztvevőre számítanak.Komáromi Csabától, az előadás rendezőjétől megtudtuk, a nem mindennapi esemény legfontosabb inspirációját Bognár Mária hitoktató passiójátéka jelentette, amelyet ugyanitt rendeztek meg 1991-től kezdve tizenhárom éven keresztül. A mostani előadás azonban a misztériumjátékok egyes elemeit is magába olvasztja, amellett, hogy a nézőknek is lehetőséget teremt a részvételre.

A résztvevők saját magukat találhatják benne a jelenetekben, ugyanis az előadáson nem választják el egymástól a színészeket és a nézőket. Ezért – mutatott rá a rendező – senki ne lepődjön meg, ha a mellette állók énekelnek, bekiabálnak. Az Ifjúsági Passió dramaturgiájának köszönhetően azonban a vállalkozó kedvű vendégeknek adott a részvétel lehetősége. Erről könnyen megtanulható pársoros dalokkal, illetve egyszerű koreográfiával gondoskodnak, amelyek bárki számára pillanatok alatt elsajátítható.

A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét felelevenítő játék a tettyei Mésztufa Barlang alatti térről indul, a Jézus bevonulása Jeruzsálembe jelenettel. A színészek és a nézők innen haladnak felfelé a játszótér melletti partfalhoz, ahol a nézők az utolsó vacsora, a virrasztás és Jézus elfogatása jeleneteket tekinthetik meg.

Ezt követően a Szatmári Palotarom alatti területre vonulnak a színészek és a nézők; itt játszódnak a Péter tagadása és Jézus Kajafás előtt jelenetei. Aztán a tettyei romok belsejébe vezet az út, amelynek nyugati oldalára kerül a Heródes-, a keletire pedig Pilátus szín, a résztvevőket pedig római katonák kerítik be. A Golgota a Hegyalja utca Havihegyi úti utáni folytatása mellett található szurdokba került, ahova a szervezők három keresztet állítanak fel.

A több száz látogatót váró esemény miatt, forgalomkorlátozások is lesznek a helyszínen. Fontos tudni, hogy ideiglenes útlezárás lesz április elsején délután kettőtől 18 óráig a Tettye utca 55.-től a Tettye térig, illetve Böckh János utca és a Havihegyi út kereszteződése között. Ideiglenes parkolási tilalom lesz érvényben ugyanebben az időben a Tettye térnél lévő buszfordulónál.

A szervezők arra kérik résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben közelítsék meg a helyszínt autóval – például idősek vagy mozgásukban korlátozottak szállítása miatt. Felhívták a figyelmet, mivel a park az egész városnak közkedvelt kirándulóhelye számítani lehet arra, hogy nem lesz parkolóhely, ezért érdemes a helyszínt gyalogosan megközelíteni vagy jöjjenek a 33-as autóbusz járattal. A külön autóbusszal érkezők a Tettye tér és a Tettye utca kereszteződéséig tudják elhozni utasaikat.

Az előadás helyszíneiről készült térképet itt találják.

Az alábbi link pedig a parkolási lehetőségek felől igazít el.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés