Íme, a pécsi Múzeumok őszi fesztiválja

Izgalmas előadásokkal, kirándulásokkal, új kiállításokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket szeptember 16. és november 3. között a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódó programjaira a pécsi a Janus Pannonius Múzeum.

A rendezvénysorozat kezdete előtt három pécsi felvezető programra várják a látogatókat: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a megyeszékhely belvárosának török emlékeit, majd szeptember 23-án Kárpáti Gábor, szeptember 30-án pedig Gábor Olivér régészek vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetik meg a résztvevők.

Szeptember 20-án szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás nyílik a pécsi Néprajzi Múzeumban.

Október 1-jén Tillai Gábor történész, a JPM főmuzeológusa vezet zenés-irodalmi sétát a múzeum Káptalan utcai kertjeiben; a főmuzeológus vezetésével október 6-án háromszor emlékeznek meg az aradi vértanúkról.

Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty József-emléktúrát szervez a JPM. Aznap az intézmény természettudományi osztálya családi ismeretterjesztő délelőttöt rendez a Mecsek és környékének ősmaradványait bemutató tárlat zárásának alkalmából.

Még Püspökszentlászlón is lesznek programok
Még Püspökszentlászlón is lesznek programok

Emellett október 8-án  szakmai és rendhagyó tárlatvezetéseket is szerveznek mások mellett Háy János író és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontemberének részvételével.

Október 15-én a JPM Modern Magyar Képtárának anyagát jelmezes amatőr színészek mutatják be.

Október 22-én a Vasarely Múzeumban a névadó képzőművész saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.

Október 27.-én a Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig II. című – baranyai tánchagyományokat ismertető – kötetét mutatják be

Október 14. és 16 között erdei gombász hétvégén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Mecsek és a közeli Dráva-sík gombagazdagságával, az ehető és mérgező gombákkal.

Ugyanott november 3-án nyílik a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak emléket állító kiállítás.  November 10. és 12. között a málenkij robot témájában a JPM, a Pécsi Tudományegyetem és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont nemzetközi konferenciát is szervez.

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató programjának keretében november 12- én Szent Márton-túrára invitálják a részvevőket, akik a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes baranyai programjai a www.jpm.hu oldalon érhetőek el.

 

Hirdetés