12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaMire jó az egyetemen képzett DJ?

Mire jó az egyetemen képzett DJ?

Országszerte nagy port kavart az az egyetemi DJ-kurzus, amelyről először mi tudósítottunk. Tévés és rádiós interjúk készültek az oktatóval, Somodi Imrével, aki annak ellenére, hogy csak pár éve gyakorolja a mesterséget, már számos versenyt megnyert és több nívós helyen fellépett.

Az egyetem teljes mellszélességgel kiáll Somodi Imre, avagy Higher State mellett. A szakma már kicsit kétkedve fogadta a hírt, és a közvélemény sem tudta hová tenni a kurzust a fórumok és kommentek alapján. A DJ Szövetség – Magyar Lemezlovas Egyesület szóvivője, Gángó Krisztián úgy nyilatkozott, a kezdeményezés jó, de mivel nem ismerik a DJ-t, a kurzust, a témákat, nem tudnak érdemben nyilatkozni, az egyetem nem kereste őket fel szakmai egyeztetés céljából.

Megkérdeztük a pécsi lemezlovasokat, ők mit szólnak a kezdeményezéshez. Jillek Mátyás, a.k.a. DJ Jillek szintén tagja az DJ Szövetségnek. Ő jó ötletnek tartja a kezdeményezést, hiszen – mint mondta – egyedülálló, ráadásul hiánypótlónak is tekinthető, hiszen régebben volt ugyan OKJ-s oktatás, de ma már az sincs. Szerinte igenis helye lehet az egyetemen egy ilyen oktatásnak, de csak minőségi formában, úgy, hogy ha a „tanterv” minden egyes része egyeztetve van a magyar szövetséggel, és a tematika is velük szoros együttműködésben készül.

djjillek

Szerinte a DJ-képzés nagy kérdése az, mit lehet kezdeni a megszerzett tudással? A kreditet szerzett hallgatók „hobbi DJ-k” lehetnek, komolyabb gyakorlat hiányában, munka nélkül. Pécs nagyon szűk hely szórakozóhelyek és fellépési lehetőségek nélkül, most is csak 3-4 jól menő lemezlovas dolgozik.

A képzés legnagyobb kulcsa tehát a gyakorlat lenne. Rengeteg partira kell elmenni nagy DJ-kkel ahhoz, hogy aztán egy saját bulit tarthasson.

Szabó Ádám, vagyis DJ Portugál szerint  helyén kell kezelni a kezdeményezést. Az egyetem részéről érthető, hogy teret engedtek a képzésnek, hiszen színesíti, vonzóbbá teszi kínálatukat. Mégis megkérdőjelezhető a szerepe az egyetemen, hiszen a zenét lehet, de a lemezlovasságot egyelőre még nem lehet tudománynak nevezni.

djportugal

Másfelől senki sem lesz DJ egy ilyen kurzustól, az alap zenei és technikai tudás elsajátítható annak, aki rendelkezik zenei vénával, de egy szinten túl már nem tanítható.

DJ Portugál szerint az ilyen és ehhez hasonló kurzusok semmiképpen sem lesznek hatással a DJ-k foglalkoztatottságára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő