Jövő szombaton startol az EKF Mariborban

Az Európa Kulturális Fővárosa Maribor2012 program kiemelkedő eseményeként a II. világháborút követő szlovén zenésznemzedék egyik legmeghatározóbb alakja, Bojan Adamic (1912-1995) zeneszerző és karmester születése 100. évfordulóját ünneplik, a másik kulturális fővárosban, a portugál Guimaraesben “A Cidade da Muralha” címmel mintegy hatezer fotóból nyílt tárlat.

Ljubljanában bejelentették, hogy az egész EKF-évet Adamic munkássága bemutatásának szentelik, Mariborban több koncertet is rendeznek az emlékére. Adamic sokoldalú zenész volt, aki sok műfajban írt virtuóz muzsikát a klasszikustól a sanzonon át a népszerű zenéig, de szerzett színházi és filmzenét is. Tervezik, hogy kiadják kottáit és műveit CD-n.

A Bojan Adamic életét és munkásságát bemutató fotótárlatot először Ljubljanában nyitják meg februárban, majd később Mariborban, az Egyetemi Könyvtárban állítják ki.

Mariborban és Ljubljanában az újév első munkanapján megnyílt az EKF infópontja – mindkettő a belvárosban -, ahol pontos tájékoztatást adnak a programokról, köztük az EKF hivatalos megnyitójáról, ami január 14-én lesz.

A legkorszerűbb digitális eszközökön – okostelefon, táblagépek – is elérhetők lesznek a programok és helyszínek. A rendezvények között lesz a komputer művészet és kultúra fesztiválja, a nemzetközi modern tánc fesztiválja, a nemzetközi kortárs performansz fesztivál a Dráva folyó túlpartján újonnan épült bemutató központban, vagy az Élő terek elnevezésű utcafesztivál és színház júliusban.

Szlovénia második legnagyobb városában 2011 végén mutatták be Andrej Brvar Mariborska knjiga (Maribori könyv) című többnyelvű kötetét, amely mint történelmi és kulturális kalauz vezet végig a városon a 15. századtól napjainkig.

A maribori EKF-delegáció ismertette a város programját Belgrádban és meghívta Szerbiát a nemzetközi kulturális diplomácia nevű projektbe, hogy a szerb kultúrát és művészetet mutassa be az EKF keretében. A mariboriak meggyőződése, hogy a kultúra kreatív energia, megmozgatja a különböző civil szervezeteket, etnikai csoportokat és helyreállítja a kapcsolatokat közöttük.

Portugália északnyugati felének központja, Guimaraes a másik európai kulturális főváros 2012-ben. Az óvárosban, amely 2001-ben a Világörökség része lett, megnyílt az EKF információs irodája, az új találkozási pont a városban, amely lakosságát tekintve az egyik legfiatalabb Európában, ugyanis a 30 év alattiak aránya 50 százalék.

A portugáliai programok hivatalos megnyitója január 21-én lesz, de már látható – és január végéig tart nyitva – a mintegy hatezer fotóból álló Muralha-gyűjtemény kiállítása, amely a városról, a középkori falakról, házakról készült és bepillantást enged a mindennapokba, Guimaraes közösségi és félig magántereibe a 19. század végétől a 20. század közepéig.

Közvetlenül karácsony előtt jelent meg Portugáliában az Építészeti útikönyv, amely Guimaraes, az unikális város történelmi épületeit mutatja be. A település már 1128-ban állt, amikor a portugálok megalapították nemzetüket és elismerték első királyuknak Dom Afonso Henriquest.

Hirdetés