8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapHírzónaJózsef Attila megidézése - programsoroló

József Attila megidézése – programsoroló

Hétfőn a rímek, költői kifejezések a versek kapják a főszerepet: április 11-e József Attila születésnapja és a Költészet Napja.

Lyukasóra és komolyzene a Dominikánus Házban

Hétfő délután hat órától a „Lyukasóra” várja az irodalom kedvelőit a Dominikánus Házban. Hasonlóan az azonos című irodalmi laphoz és a tévésorozathoz, ez alkalommal is versek, prózák elemzését követhetik nyomon.

A közönség versrejtvényeket kap, s ki kell derítenie, kitől és mely műből származik az idézet. Ezalatt kötetlen beszélgetés folyik a művekről, szerzőikről, s az irodalomnak a világban napjainkban betöltött szerepéről. A meghívottak között van Németh János színművész, valamint Mihalik Zsolt tanár-költő is.

Az eredeti Lyukasóra egy irodalmi folyóirat, mely tizenhárom évvel ezelőtt indult útjára. A lap fő célja az írások hétköznapi, könnyű értelmezése és folyamatos kapcsolattartás az olvasókkal feladványok, találkozók által. A tévésorozat az első adás óta szorosan tartja a kapcsolatot a lappal, közös rejtvényeket adva az olvasó- és nézőtáborral.

Este hétkor szintén a Dominikánus Házban az írás átadja helyét a zenének: Pólus László és Körmendi Klára kamarakoncertet ad. A gordonka mestere és a zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat, mindketten számos zenei díj tulajdonosai. Koncertjükön Bach, Beethoven, és Rachmaninov szonátáiból készült válogatást mutatják be. A komolyzene légies könnyedséggel előadott részletei méltó befejezése lehet a költészet napjának.

József Attila-est és Hobo az IH-ban

Hat órakor kezdődik a pécsi Fiatal Írók Alkotói Körének estje ugyancsak az IH-ban, „…Gondom és fájdalmam kicifrázva…” címmel. Az est elnevezése József Attila ‘Nagyon Fáj’ című versének részlete – a program során főképp a fiatalon elhunyt költő művei kapják a főszerepet, de más kortárs írók és költők szerzeményei is elhangzanak majd.

A Fiatal Írók Alkotói Köre alig négy évvel ezelőtt alakult meg újra, mint az Ifjúsági Ház egyik állandó csoportja, Balogh Róbert író-költő vezetésével. Az eredeti Kör a nyolcvanas évek elején alakult olyan népszerű irodalmi személyiségekkel, mint Meliorisz Béla, Parti Nagy Lajos, Pálinkás György és Csordás Gábor.

Nyolc órakor az IH színpadán pedig Földes László „Hobo” lép fel önálló estjével. Az előadóművész-szövegíró elkötelezett híve a költészetnek, József Attila verseit nem először hallhatjuk az ő előadásában.

Sokak szerint a népszerű zenész és a költő együtt nagyszerű párost alkot, a művész maga is azt vallja: „Verseit úgy olvasom, mint szent könyveket, s néha mintha a saját gondolataimat látnám leírva.” A hallgatóság pedig úgy érezheti majd, mintha az est erejéig József Attila valóban ott lenne velük a széksorok között illetve a színpadon.

További programok hétfőre:

Újhullám Filmklub: Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire – 19:00, Dominikánus Ház

Mesteri koncert, koncertmesterekkel – Kodály Központ, 19:00

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő