7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaKamarakórusok versenyeznek Pécsett

Kamarakórusok versenyeznek Pécsett

Pécsnek, a kultúra városának egyik nagy hagyományú rendezvénye a nemzetközi kamarakórus fesztivál, amelynek 47 esztendő óta, kétévente ad otthont. Az idei épp pünkösdkor zajlik, június 10-13. között kilenc kórus részvételével.

A 200 éve született és 125 esztendeje elhunyt Liszt Ferenc munkássága előtt tiszteleg a 22. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny azzal, hogy a részt vevő kórusok kötelező produkciói között is szerepelnek a zeneszerző kórusművei, s persze egyéb kompozíciói is felcsendülnek a négynapos rendezvényen.

Kilenc együttes verseng idén a díjakért. A legnépesebb formáció egy harmincfős berlini vegyeskar lesz, amely rendszeres közreműködője például a Berlini Filharmonikusok koncertjeinek. A legmesszebbről, Oroszországból a jekatyerinburgi Fresco Énekegyüttes érkezik, melynek tizenegy hölgy tagja a többnapos vonatozást is vállalta, csak hogy megméressék magukat a nemzetközileg is jegyzett pécsi versenyen.

A rangos díjakkal is büszkélkedő kórus főként egyházi és népzenei ihletésű műveket tart repertoárján, de kortárs darabokat is gyakorta előadnak. Szlovéniából a maribori Carus Énekegyüttes jön, itthonról egy-egy debreceni, szegedi, kaposvári és majsi, valamint két pécsi kórus mutatkozik be. Utóbbiak között találjuk a legfiatalabb résztvevőket, a Szent Mór Iskolaközpont tavaly szeptemberben alakult Női Kamarakórusát. Városunk másik együttese, az After Cantat Énekegyüttes a 2009-es Europa Cantaton szerepelt először Lakner Tamás népzenei műhelyében, aztán az EKF-év egyik különlegességének számító Pécs Cantat házigazdája volt.

A pécsi verseny az egyetlen a világon, amelyben a zsűri a kórusok produkcióját nem pusztán az előre megtanult műsorszámok alapján értékeli. Itteni sajátosság ugyanis a gyorstanulási verseny, amelyről Tillai Aurél, a zsűri elnöke úgy véli, komoly erőpróba, alig több mint egy óra alatt kell ugyanis a kórusoknak megtanulniuk és művészileg értékelhetőn előadniuk egy olyan darabot, amely teljesen ismeretlen számukra, lévén, itt találkoznak vele először.

A 22. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny nyitó-ceremóniája június 10-én 19 órakor a Kossuth téren lesz, ahol bemutatkozásul, egy-egy rövid produkcióval mind a kilenc kórus színpadra lép. Ezt követően, este nyolckor a bazilikában lesz a nyitóhangverseny, melyen egyebek mellett felcsendül Liszt 13. zsoltára Tillai Aurél vezényletével, a Pécsi Kamarakórus és a Pécsi Szimfonietta tolmácsolásában (ezt a komponista ars poeticájaként, vallási műveinek összefoglalásaként szokták emlegetni), elhangzik Kodály Zoltánnak 1936-ban, Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez című ódájára írt kórusműve, valamint kuriózumként egy átirat, amelyet Bartók 3. zongoraversenyének egyik tételéből alkalmazott vegyeskarra Tóth József, szövegét pedig Balássy László írta.

Ez a hangverseny belépődíjas lesz (1500/800 forint), a többi koncert azonban ingyenesen látogatható 11-én, szombaton a Ferences templomban 15.30-tól és 18.30-tól, másnap ugyanekkor a Dómmúzeumban. Vasárnap este nyolcra Lakner Tamás közös éneklésre várja a kórusokat és a pécsieket a Kossuth térre, ahol fél kilenckor (esős időben a Dómmúzeumban) az UniCum Laude énekegyüttes lép föl. Hétfőn, 13-án 11 órakor a Palatinus Hotel Bartók-termében lesz a díjkiosztóval egybekötött gálahangverseny, melyen a közönség is szavazhat a legjobban ítélt kórusra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő