Katolikus Karitász: hitet, reményt is adnak

Az általános segítségen túl hitet és reményt nyújtó egyházi szervezetek képesek az elesettek valódi megsegítésére – mondta Csizi Péter alpolgármester azon a konferencián, amelyet a nyolcvan éve működő Katolikus Karitász szervezett szerdán, Pécsett.

Idén ünnepli hazai fennállásának nyolcvanadik születésnapját a Katolikus Karitász. Ebből az alkalomból rendeztek Önkéntesek a Karitászban címmel konferenciát, s a szervezet történetét bemutató kiállítást a Dóm Kőtárban. A nap folyamán az elesettek, szegények, bajbajutottak megsegítésére létrehozott karitász vezetői tartottak előadásokat, s az önkéntesség szerepét hangsúlyozták magyar és külföldi szakemberek.

Udvardy György megyés püspök a rendezvényt megnyitó beszédében azt mondta: idén, bár nyolcvan éves a szervezet, nem elsősorban a karitászt ünnepeljük, hanem Isten irgalmát és jóságát. Úgy véli: a karitász Jézus Krisztus lelkületét jeleníti meg, s a szolidaritás a sorsközösség gesztusát hordozza; képviselői Jézus Krisztus magatartását jelenítik meg.

A megyés püspök rámutatott: a karitász nagy erénye, hogy tagjai között számos önkéntes dolgozik, akik jelzik Isten országát, annak törvényeit. Hozzátette: szakembereik nem mindent tudnak megoldani, ám minden tőlük telhetőt megtesznek a bajbajutottak megsegítéséért, s hiánytalanul képviselni tudják Jézus Krisztust.

Csizi Péter alpolgármester szerint „ma, amikor a pénz megpróbál mindent uralni, amikor azt sugallják, hogy csak az egyén a fontos, érdemes megállnunk, hiszen van egy szervezet, amely az elesettek megsegítéséért dolgozik”. Rámutatott: bár rengeteg civil szervezet alakult meg hasonló célokkal, a karitász mégis sokkal több ezeknél. „A sok segítségen túl ugyanis a karitász reményt és hitet ad az embereknek; ez pedig a legnagyobb ajándék” – tette hozzá.

Az alpolgármester szerint a rászorulóknak az egyházi szervezetek tudnak valódi segítséget nyújtani, „ezért pedig ma, amikor egyre több ember kerül bajba, köszönetet érdemel mindenkitől a szervezet” – mondta.

Hirdetés