10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaKezdődik az Egyházzenei Fesztivál

Kezdődik az Egyházzenei Fesztivál

Az egyházzene sokszínűségét mutatja be az Egyházzenei Fesztivál, amelyet immár hatodik alkalommal, június 22. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

A szervező Pécsi Püspökség és a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, hogy az érdeklődők színes, érdekes, részben ritkán hallható, különleges produkciók révén ismerkedhetnek meg az egyházzene múltjával, jelenével és műfajaival. A programban kórusok, neves, illetve tehetséges fiatal orgonaművészek fellépése éppúgy szerepel, mint hazai és külföldi régizenei együttesek koncertjei.

A fesztivál több mint harminc rendezvényből áll, melyekre a város több templomában és a Szent Mór Iskolaközpontban kerül sor. Az előadók révén az érdeklődők részesei lehetnek a keresztény liturgia kultikus pillanatai közül a papszentelésnek, zsolozsmáknak, ünnepi, püspöki miséknek és a zenekari szentmiséknek is.

Hozzátették: a miséken olyan együttesek működnek közre, mint a Deák téri gyülekezet Lutheránia ének- és zenekara Kamp Salamon vezetésével, a Schola Cantorum Budapestiensis, a Schola Cantorum Suboticiensis vagy a Psalterium Hungaricum.

A Filharmónia kitért arra, hogy a szervezők nagy figyelmet szentelnek a több mint ezer éves, az egyetemes zenei kultúra részének tekintett, de kevesek előadásában és gondozásában hallható gregorián zenének, továbbá a zsidó vallás zenéjének is. Utóbbiba az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark Kórusa avatja be a közönséget.

A fesztiválhoz, illetve az egyházzenéhez kapcsolódó események közül kiemelték a fúvósok játékát a pécsi bazilika homlokzatán álló tizenkét apostol-szobor közvetlen közeléből, valamint a Góbé zenekarnak a nagyközönség előtt ritkán megnyíló püspöki palota kertjébe tervezett népzenei ihletésű, komolyzenei alapokon nyugvó koncertjét.

Jelezték, hogy az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy ingyenes látogatást tenni Magyarország legnagyobb orgonaépítő műhelyében, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában, s megtekinthetik a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán működő keresztény művészeti osztály kiállítását, amelyet a Krisztus keresztjéről szóló kurzusukon készített munkáikból állítottak össze.

A fesztiválról részletes információk a www.filharmonia-dd.hu internetes oldalon olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő