Kiállítás nyílott Keserü Ilona életművéből

"A festészet szellemi táplálék"

Kiállítás nyílott péntek délután Keserü Ilona festőművész életművéből „Színe-java” címmel. A kiállítást dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg, a Zsolnay-negyed m21-es Pécsi Galériájában.

A kiállítás betekintést nyújt a festőnő életművébe, megmutatja azt az utat, amit Keserü művészete bejárt pályája indulásától napjainkig.

Páva Zsolt az egész város nevében tisztelgett a festőnő előtt, méltatta pályáját. Úgy fogalmazott, senki nem tudja magát kivonni a kiállítás, a kiállított művek hatása alól, annyira sokszínű és sokrétű Keserü Ilona művészete.

keserű ilona03, hl

Elmondta, ezt a kiállítást látva megfogalmazódott benne, hogy Pécsett szükséges volna egy olyan tér, ahol állandó kiállítási lehetőséget lehetne kínálni a kortárs, elsősorban pécsi művészek számára. A polgármester ígéretet tett, az önkormányzat törekedni fog ennek a tervnek a megvalósítására, hiszen egy ilyen pécsi minta példaértékű és követendő volna az egész országban.

keserű gal00
keserű gal01
keserű gal000
keserű gal02
keserű gal03
keserű gal04
keserű gal05
keserű gal06
keserű gal07
keserű gal08
keserű gal09
keserű gal10
keserű gal11
keserű gal12
keserű ilona01, hl

Ezen kívül Romváry Ferenc köszöntötte az idős alkotót, ismertette Keserü Ilona pályáját tanulmányain keresztül egészen a díszpolgári címig.

keserű ilona02, hl

A kiállítás 128 képét 35 helyről kölcsönözték a kiállítók, intézményektől és magánszemélyektől egyaránt. Keserü Ilona művei március 11-től május 18-ig látogathatak a Zsolnay-negyedben.

Keserü Ilona
A festőnő 1933-ban született Pécsett. 1958-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon. Mesterei Bencze László, Szőnyi István és Martyn Ferenc voltak. 1960-tól könyvillusztrációkat készített kiadóknak, de díszlet és jelmeztervezéssel is foglalkozott. 1983-tól rajzot és festészetet tanított a Janus Pannonius Pécsi Tudományegyetemen. 1991-ben tanári címet kapott, 2003-tól professor emerita. Keserü Ilona külföldi egyetemeken is volt vendégelőadó 1984-ben Munkácsy-díjjal jutalmazták, 2000-ben Kossuth-díjas lett. 2011-től Pécs díszpolgára, 2014-től pedig a Nemzet Művésze.

Hirdetés