Kiemelkedő kórusok Pécsen

A kulturált borfogyasztás népszerűsítője is a fesztivál

Az Európai Bordalesztivál két évtizedes történetének legmagasabb színvonalat képviselő kórusai kaptak meghívást a férfikarok ezen találkozójának idei fellépéseire, amelyeket szeptember 27. és 29. között tartanak a villányi borvidék több pincészetében és Pécsen.

A szervező Pécsi Férfikar Alapítvány és a Villány-Siklósi Borút Egyesület tájékoztatása szerint a tizenhetedik alkalommal megrendezett eseményen az oroszországi Alán Állami Filharmónia Férfikara, az olaszországi Albino Bonavita Férfikar, a svédországi Bacchanalian Férfikar, a lengyelországi Echo Férfikar, a horvátországi Klapa Sveti Juraj, továbbá a Szakály Mátyás Férfikar és a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara vesz részt.

Hozzátették: a bordalfesztivál meghívott vendége Miklósa Erika Kossuth-díjas szoprán, a rendezvényen közreműködik Horváth István és Csajághy Szabolcs tenor, a Zengő együttes, a Pannon Filharmonikusok, valamint a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar.

A bordalfesztivál zárt körű megnyitóját pénteken tartják a villánykövesdi Batthyány Pincében. A férfikarok este negyed héttől borászatoknál adnak nyilvános pincekoncerteket, ezután a villányi Diófás téren lépnek fel. A Miklósa Erika és a Pannon Filharmonikusok részvételével meghirdetett gálaestjüket szombaton, a pécsi Kodály Központban tartják.

A férfikarok vasárnap délelőtt Pécsett és a Villány-Siklósi Borúton koncerteznek, délután három órakor Pécsen, Széchenyi téren tartott Bor és Dal Ünnepe elnevezésű rendezvényen vesznek részt.

A szervezők utaltak rá, hogy az 1993 óta rendezett fesztivál ötletét a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse mellett a kitűnő borairól is híres pécsi és villányi borvidék, továbbá az adta, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, a férfikari mozgalomnak a hivatalos versenyek mellett szüksége van egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra is.

A bordalfesztiválokon eddig mintegy negyven ország négyezer énekese lépett fel, hogy bizonyítsa: a jó bordal a nemes bor élvezetét magasabb fokra emeli.

Az idei eseményhez kapcsolódóan szeptember 28-én délután fél öttől a pécsi Kodály Központban rendezik a 3. Villányi Prémium Bormustrát, ahol tizenkilenc borász mutatja be kiemelkedő minőségű borait.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. A pécsi Bartók Béla Férfikar nemcsak az ország legjobb férfikara, hanem a világ egyik -ha nem az egyetlen- legjobb amatőr férfikara.
    Amatőr, de profi, világszínvonalon.

Comments are closed.