8 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaKilencezer ismert baranyait digitalizálnak

Kilencezer ismert baranyait digitalizálnak

Tízmillió forintot takarított meg 2011-ben a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár, amely mostanra mintegy hatezer dokumentumot digitalizált, s nekiállt így feldolgozni kilencezer híres baranyai személy anyagait. Az ANK bibliotékájában a kiadókkal és terjesztőkkel kötött szerződésekkel tudtak 1,4 millió forintot spórolni.
A takarékosságra intő városházi igények mellett a pécsi könyvtáraknak új utakat kellett keresniük. S mint az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának szerdai ülésén kiderült, többnyire sikerrel vették az akadályokat. A meghívott intézményvezetők ismertették a tavalyi évre szóló beszámolókat, illetve az idénre vonatkozó terveket.

A Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár például a kulturális örökségvédelem területén, valamint a digitalizálásban látja a jövőt.

Mint az Szabolcsiné Orosz Hajnalka, az intézmény vezetőjének beszámolójából kiderült, öt évre visszatekintve 2011 volt a legeredményesebb esztendő a bibliotéka életében. Hangsúlyozta, a forráshiányos állapot ellenére is pozitív eredménnyel zárta az évet az intézmény: mintegy tízmillió forintot takarítottak meg.

A digitalizálási munkákat tavaly nyáron kezdték el, s nemrég értek az első etap végére, amelynek eredményeképp hatezer dokumentumot és háromszáz hangzóanyagot dolgoztak fel ilyen módon. A könyvtár hosszan tartó, nagy ívű munkába kezdett, amely keretében ugyancsak digitalizálják kilencezer neves baranyai személy anyagát. Jelenleg az anyag töredéke érhető el, de azt folyamatosan fejleszteni fogják.

A bibliotéka vezetője kiemelte, honlapjukon már kereshető a baranyai ÉrtékTár, amelyen pécsi és megyei kulturális szervezetek teljes leírása érhető el.  A közeljövőben teszik közzé médiatár adatbázisukat, amelyben rögzítik a 2011 második felétől az összes pécsi és baranyai rendezvényüket.

Takács Ferenc, az ANK könyvtárának vezetője szerint a 20 és 40 százalék közötti árkedvezményeket sikerült elérniük tavaly a kertvárosiaknak, miután könyvterjesztőkkel és kiadókkal kötöttek szerződéseket a kötetek beszerzésére. Ennek eredményeképp tavaly 1,4 millió forintot tudott a könyvtár megspórolni, amely összeget további beszerzésekre fordították.

A könyvtár vezetője kifejtette, egyre nehezebb számukra a rendezvények szervezése: a korábban profiljukat jelentő író-olvasó találkozókból – anyagi okokból – tavaly csupán egyet tudtak megtartani, bár kínálat lett volna bőven – fogalmazott Takács Ferenc. E helyzetre a megoldást szerinte az jelentheti, ha a bibliotéka a rendezvények befogadójává válik, s olyan eseményeknek ad otthont mint például a képzőművészeti kiállítások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő