7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKincseivel érkezik Kolozsvár

Kincseivel érkezik Kolozsvár

Kincseivel érkezik Európa Kulturális Fővárosába Kolozsvár. Erdély szívében, gyönyörű hegyek között megbúvó, magyar emlékekkel teli, s lüktető nagyváros mutatja be értékeit az Örökség Fesztivál keretében megtartandó Kolozsvári Napokon.

A szeptember 17-én és 18-án megtartandó, Pécs testvérvárosának szentelt napokon kiállítások, koncertek, s gasztronómiai „kirándulások” várják az érdeklődőket a baranyai megyeszékhelyen.

Az 1990-ben írták alá a testvérvárosi megállapodást a települések, ezért mindkét városban az idei évet e két évtizedes partnerség megünneplésének is szentelték. A pécsiek tavasszal jártak a kincses városban, s a kölcsönösség elvét követve Baranya megye székhelye fogadja Kolozs megye központját.

Az erdélyiek a két világháború közötti Kolozsvárról készült fényképekkel, a Gheorghe Sincai Középiskola festőklubjának alkotásaival érkeznek, s mutatnak be kiállítást. A kiállítás megnyitóján az iskola klasszikus műfajban európai díjnyertes táncosai, valamint a Báthori István Gimnázium két diákja verbunkos tánccal és balladával lépnek fel.

A Kolozsvári Képzőművészek Szövetségének textiljeiből és kerámiáiból szintén látható lesz egy válogatás. A képzőművészeti alkotásoknak a Zero Cafe és az Művészetek és Irodalom Háza ad helyet. Ez utóbbi helyszínen különleges szavalóestre is sor kerül: a román-magyar nyelven Dumitru Bobină és Molnos Lajos helyi tanácsos ad elő verseket, a zenei aláfestést pedig a Ratuc Dor Transilvan és a Civitas Szakszervezet Népi Együttese biztosítja.

A programban a Barbakán várárokban felállítandó színpadon szintén hallható lesz muzsikájuk az együtteseknek, ám ott kiegészülnek majd táncosokkal is. Sőt, a kétnapos rendezvényen a Sétatéren táncházat is tart majd a Ratuc Dor Transilvan.

Szintén e gesztenyefákkal övezett sétányon kolozsvári kézművesek vásárral egybekötött termékbemutatót rendeznek, s ugyanitt kínálják majd az eredeti recept szerint készült kolozsvári káposztát, valamint a darált marha-, disznó- és bárányhúsból göngyölt miccset (mititei) is.

A Kolozsvári Ecset Gyár művészklubjának audio-vizuális előadásának a Civil Közösségek Háza ad majd otthont. Az események sorát a Barbakán várárokban a Romániában egyik legsikeresebb zenekar, az alternatív rockzenét játszó Lună Amară rockkoncertje zárja majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő