Klezmer-szvit, Bartók, Liszt és Weiner a Kodály Központban

Ősbemutatónak, s egyben igen különleges zenei produkciónak ad otthont a pécsi Kodály Központ szeptember 16-án este, fél nyolckor. „Zenéjükkel áttörtek minden határt” címmel közös koncertet ad A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által szervezett koncert része egy ősbemutató is.

A hangverseny persze nem véletlenül kapta sokatmondó címét: az este során felcsendülő zeneművek világhírű szerzői a Kárpát-medence népeinek gazdag zenei kultúrájából merítettek ihletet.

Az igen sokszínű programban hallhatjuk Liszt II. Magyar Rapszódiáját, a zeneszerző talán legismertebb művét. A szervezők Bartók Béla esetében szintén legismertebb művei közül válogattak, hiszen felcsendül az 1908-ban íródott Este a székelyeknél, valamint a Román táncok (1915; zenekari átirat: 1917), amelynek segítségével embereket, népeket, kultúrákat ismerhetünk meg. Weiner Leó Divertimentója (op. 20) szintén varázslatos tánczenét közvetít majd a nagyközönségnek.

Az est során Jávori Ferenc ősbemutatójára is sor kerül Emlékek, álmok – Munkácsi kincseim címmel. Ez utóbbit, valamint a műsor második részében elhangzó Klezmer Szvitet a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közösen adják elő.

A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a “Klezmer Szvit”,amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve.

Pusztán anyagi megfontolásokból is érdemes a pécsi koncertre elmenni, hiszen 3 nappal később a egy budapesti hangversenyteremben 7000-14000 forintba kerülnek a jegyek, míg a pécsi Kodály Központban a támogatóknak köszönhetően az ősbemutatóért mindössze 2900-3500 forintot kell fizetni.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés