Kocsis Zoltán kapta Pécs Város Kulturális Nagydíját

Kocsis Zoltán zongoraművész, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója, kiváló és érdemes művész vehette át kedden este dr. Páva Zsolt polgármestertől Pécs Város Kulturális Nagydíját. A művész a magas szintű zenei kultúra, a klasszikus hangverseny-és komolyzene pécsi reprezentálása és népszerűsítése terén végzett kimagasló művészeti munkája elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a díj átadása kapcsán emlékeztetett arra, hogy a pécsi közönség évek óra rendszeresen láthatja, hallhatja karmesteri, zeneszerzői, zongoraművészi előadásait a megyeszékhelyen.

kocsis zoltán01

Hozzátette: Kocsis Zoltán a pécsi Pannon Filharmonikusok mellett álló dirigens, és művészeti tanácsadó, aki a társulat első állandó vendég karmestereként 2003 óta figyelemmel követi és segíti a zenekar munkáját. Odaadó munkájának köszönhető többek között a Pannon Filharmonikusok megújulásának sikere is.

kocsis zoltán04

Elkötelezett támogatója az európai mintájú kulturális decentralizációnak, fáradhatatlan szakmai munkát folytat az ország vidéki városainak szimfonikus zenekaraival. Meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az 2010-es pécsi kulturális főváros projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett.

– Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy Kocsis Zoltán egyike a világ legnagyobb zenei tehetségeinek, s bárhol bukkan fel a neve, a zeneértőknek legendásan híres tiszta, precíz zongorajátéka jut eszükbe. Kocsi Zoltán sajátja, hogy mély nyomokat hagy közönségében, üljön akár a zongora billentyűinél vagy álljon a karmesteri emelvényen – méltatta a művészt Pécs polgármestere.

Kocsis Zoltán 1952-ben született Budapesten. Zongorázni ötéves korában kezdett el. 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. 25 évesen a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetéssel, a Kossuth-díjjal ismerték el tehetségét. Lépett fel a Berlini Filharmonikusokkal, a londoni Royal Philharmonic Orchestra-val, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral és a San Franciscói Szimfonikus Zenekarral együtt.

1970-ben egyik alapítója volt egy kortárs zenei csoportnak, az Új Zenei Stúdiónak. 1983-ban Fischer Iván Kossuth-díjas karmesterrel megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1984-ben Bartók Béla zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztivál Zenekarral készült felvételeiért Gramophon-díjat és Edison-díjat kapott. 1984-ben Érdemes művész címmel, 1990-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. 1987 óta karmesteri pályája mellett komponál is. 1997-ben megválasztották a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatójának.

2004-ben a franciaországi Cannes-ban, a világ legnagyobb zenei szakvásárán különdíjat, életműdíjat kapott. Ugyanekkor vette át a francia kulturális minisztertől a művészeti érdemrend lovagi fokozatát a francia zene népszerűsítése érdekében végzett munkájáért. 2005-ben második alkalommal vette át a Kossuth-díjat. 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a szakma jeles képviselőinek javaslatára Bartók-Pásztory-díjat kapott. 2007-ben az oktatási és kulturális miniszter “A magyar kultúra követe” címmel tüntette ki. 2012-ben Debussy lemezéért az Év Hangszeres Felvétele díját vehette át.

Több mint húsz esztendeje a hagyományos születésnapi koncertjének bevételét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlja fel. A szervezet beteg, hátrányos helyzetű gyermekeket segít, kivizsgálási, gyógykezelési és műtéti költségeket fedez.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés