Kodály emléke előtt tisztelegnek Kőszegen

Kodály Zoltán 1937. május 30-án Kőszeg díszvendégeként vezényelte a Jurisics vár udvarán Berzsenyi Dániel Magyarokhoz című versére komponált kórusművét. Ennek emlékére rendeznek kórusfesztivált az zenetörténeti esemény nyolcvanadik évfordulóján május 26-28 között a vasi kisvárosban – jelentette be a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján a főszervező.

Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy elmondta, hogy az ünnepi koncertsorozat fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, karnagy, aki felkérésükre a szombati díszhangversenyen az említett művet vezényli a fesztivál énekkarai, illetve a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület kórusának közreműködésével. Hozzátette: a három nap során Kodály Zoltán több zeneműve és kórusműve is elhangzik, országos és nemzetközi hírű énekkarok és előadóművészek tolmácsolásában. Gráf Zsuzsanna kiemelte: a díszelőadáson terveik szerint részt vesz Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is, akit a rendezvény díszelnökeként köszöntenek.

A három nap során olyan jeles művészek lépnek majd fel, mint Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a nemzet művésze, akinek zongorajátékában ezúttal kamaradarabok csendülnek majd fel. Kőszegre várják továbbá a Pécsi Kamarakórust Tillai Aurél, Kossuth-díjas karnagy vezetésével, a Kodály-vonósnégyest, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórust Nemes László karnagy vezetésével. Fellép a Bartók Béla Férfikar, melyet Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezényel, a közönség Megyesi Schwartz Lucia operaénekessel, Bretz Gábor Liszt-díjas operaénekessel is találkozhat, emellett fellép Horváth László Liszt-díjas klarinétművész és Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész is, akik mindketten kőszegi lakosok.

Hirdetés