Pazar koncert Kodály emlékére

Pazar koncerten vehetett részt az, aki péntek este a Kodály Központba látogatott. A Pécsi Egyházmegye szervezésében, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével csendültek fel a komolyzenét kedvelők körében Kodály ismertebb darabjai egy ritkán hallható Mozart-művel együtt. 

Dr. Udvardy György megyéspüspök köszöntője után a koncert Kodály Zoltán műveivel indult és zárult – stílszerűen idomulva a kettős ünnephez: születésének százharmincötödik, halálának ötvenedik évfordulóját üljük ebben az évben. Az este folyamán a zenekart Medveczky Ádám dirigálta.

A Galántai Táncokat Kodály gyermekkori emlékeiből építkezve komponálta meg 1933-ban. A népzenei alapokon nyugvó zenekari művet a filharmonikusok egységes hangzással, a rapszodikus dallammozgáshoz hűen igazodva adták elő. A fuvola- és klarinétszólamok szépen vezették a motívumokat, így tökéletesen létrejött a Galántai Táncok egyedülálló atmoszférája. Igazi élmény volt hallgatni.

Hasonlóan igényesen szólt Mozart két zongorára és kiszenekarra komponált Esz-dúr versenyműve. A darab két szólistája Bogányi Gergely és Boros Mihály zongoraművészek voltak. Tökéletesen megvolt közöttük az összhang, könnyen rá tudták illeszteni a kettős szólókat a zenekari alapra. Annak ellenére, hogy Bogányi profilja a chopini romantikus hangzás, Mozart zenéjének egyedülálló világában is otthonosan mozgott.

Medveczky Ádám

A szünet után Kodály Missa Brevisével zárult az este. A Pannon Filharmonikusokat a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és a váci Vox Humana vegyeskar egészítette ki öt szólistával. Kodálynak ezt a szignifikáns, nagyívű művét hangzásánál fogva nehéz nem élvezni. Itt sem volt ez másképp. Annak ellenére, hogy a pár ponton megbicsakló kórus néhol veszélyesen eltávolodott a zenekartól, Medveczky Ádámnak sikerült kézben tartania a művet. A szólók és az énekkar egyes szólamainak túlságos szikársága és határozottsága árnyalhatóbb lehetett volna, lévén ez egy második világháború legszörnyebb napjaiban keletkezett mise, békéért esedező imádság.

Mindezzel együtt valódi élményt nyújtott az este, a Pannon Filharmonikusok újra megmutatta, miért is az ország egyik legjobb együttese. Kodály emlékét is méltón ápolta a hangverseny a legjobbjai közül válogatott darabokkal.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés