Koncertkavalkád a Zsolnay Fényfesztiválon

Hogyan lehet összekapcsolni a komolyzenét az elektronikus zenével?  Mi az a hand pan és hogyan szól a ney nevű hangszer? Mit hoz össze Beck Zoli vagy a Punnany Band egy kifordított, újszerű felállásban? A Zsolnay Fényfesztivál zenei kínálatából ez is kiderül! Ghánából, Olaszországból és Japánból is érkeznek fellépők, garantálva a sokszínű utcai kavalkádot Pécsett, június 30-tól július 2-ig.

A Zsolnay Fényfesztivál nyitókoncertje méltó indítása lesz június 30-án a káprázatos, háromnapos rendezvénynek! A pécsi Kodály Központban a brit dj és zenész, Emika legújabb lemezének ősbemutatója hallható. Az elektronikus zenei megoldások ihlette szimfóniát a MÁV Szimfonikusok szólaltatják meg, a felejthetetlen látványt pedig a világhírű 3D-mapping művész, Bordos László Zsolt kelti életre.

A Kwashibu Area Band élén érkezik Pécsre a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestra fúvósbandát.
A Matsumoto Zoku nevű együttes a japán világzene utazó nagykövete, igazán egzotikus hangszerek megszólaltatója. Zenéjük természetközeli és városi hangok harmonikus egymásba olvadása egy olyan hangzásban, amelyben organikusan épülnek egymásra a beatbox hiphopos ütemei, a didgeridoo mély hangja és a hand pan elvarázsolt légiessége. Az egzotikus hangszereknél maradva kiemelendő Fatou Gozlan koncertje is, aki a közel-keleti zene egyik legismertebb képviselője hazánkban. A szufik szakrális hangszerét, a neyt szólaltatja meg indiai dob és lant kiséretében.

A hazai kedvencek sem hiányozhatnak a fesztiválról: Lajkó Félix az Óperentzia zenekarral lép fel, bemutatva az elektronikus- és az akusztikus zene, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözetét. A Kettő című műsorban a 30Y zenekar frontembere, Beck Zoli korabeli slágereket és 30Y dalok átdolgozásait viszi színre Sárközy Zoltán zongorakíséretével. A Punnany élő felállásának összeszokott zenészei biztosítják az örömzenét és az izgalmas improvizációkat a Punnany Band Instrumental Session koncertjén.
A fesztivál során fellép a Pátkai Rozina Quintet és a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar is. Aki éjszakába nyúlóan szeretne a fény vonzásában maradni, az három helyszínen – a Nappaliban, a Szabadkikötőben és a Lompos Uszkárban – bulizhat hajnalig.

Részletek ITT!

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés