Könnyekkel írt, szeretetből született kötet

A Pécsi Nemzeti Színház májusban elhunyt örökös tagjáról, N. Szabó Sándorról a minap megjelent egy csodálatos emlékkönyv. A színész szavajárását idéző, Csókság, figyelemség! című kötet a Házmester ’98 Kft. gondozásában látott napvilágot. Hivatalos bemutatója december 20-án 17 órakor lesz a teátrum N. Szabó Sándor-termében. Addig is megvásárolható a könyvesboltokban és a Szent György Lovagrend adventi vásáron felállított standjánál.

Könnyből és szeretetből született e kötet. Sajnos nem varázskönyv, amely vissza tudná forgatni az idő kerekét, hogy ismét köztünk legyen, akiről szól. Mégis, aki fellapozza, úgy érezheti, varázserő lakozik benne. A szeretet ereje.

Első két fejezete fotókat sorakoztat egymás után: N. Szabó Sándor családi életének megörökített pillanatait, valamint szakmai pályájának emlékezetes állomásait, nagyszerű alakításait villantja föl a kezdetektől egészen az utolsó színházi szerepig. Előbbiben portrék, utazások, ünnepek, vidám együttlétek sokasága avat be minket az Unger Pálma-N. Szabó Sándor házaspár boldog mindennapjaiba; utóbbi a közel fél évszázados színészi életmű műfaji gazdagságát példázza zenés és prózai szerepek százain keresztül.

A harmadik fejezet pályatársak, kollégák, barátok visszaemlékezéseit gyűjti csokorba. Színész, drámaíró, festőművész, operaénekes és az előadások létrejöttét a háttérből segítő szakemberek vetették papírra vele kapcsolatos emlékeiket, élményeiket, gondolataikat.

Megrázó és mosolyra fakasztó, ihletett és misztikus, versbe öntött és tőmondatban összegzett írások ezek, melyek betekintést engednek a szerepformálás rejtelmeibe éppúgy, mint az esendő ember hétköznapjaiba, a mindig segítőkész kolléga titkaiba, a szenvedélyes vadász élményeibe, a másokra figyelő barát őszinte gesztusaiba.

Így rajzolják meg egy nagyszerű ember portréját, aki imádta az életet, ízig-vérig színész volt, s harminchét éven át udvarolt rajongva, féltőn óvott feleségének. E két, egymásnak teremtett ember maga volt a derű, a jóság, az önzetlen kedvesség példája. Sanyi mellett Pálma megízlelte a mennyet, nélküle megjárta a poklot.

E könyvvel szép és méltó emléket állít neki. Az eljátszott szerepeken túl egyéb színházi munkáiról, rendezéseiről és a Sziporka Gyermekszínpadhoz kötődő előadásokról is tudósít a kiadvány, amely a fotók és az írott emlékek mellett egy DVD-melléklet révén megidézi felejthetetlen színpadi lényét is.

Sokféle tanulsággal szolgál N. Szabó Sándor emlékkönyve. Végigolvasván ki-ki le is szűri majd a magáét. Ám mindezen felül, Pálma előszava jóvoltából e kötet a vidéki színészsors gyönyörűen megfogalmazott hitvallásává is nemesül. Hisz, miként írja „egy vidéki színészt, aki olyan hűséges, mint ő, sorsa bezárja a városába. Nem készül film az életművéről. A színpadi csodákat, amelyeket együtt él át közönségével, fájdalmasan rövid idő alatt mossa el a feledés.”
N. Szabó Sándorét immár nem moshatja el sosem.

Hirdetés

Comments are closed.