Könyvtárosokat díjaztak a Tudásközpontban

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) 43. vándorgyűlésén adta át az idei Fitz József-könyvdíjakat csütörtökön Pécsen a tanácskozást megnyitó Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

“A könyvtárak labirintusában a tudáshoz vezető legrövidebb utakat csak a könyvtárosok ismerik” – mondta a Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont és Könyvtárban – a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint – Réthelyi Miklós.

A hetvenöt éves múlttal rendelkező egyesület plenáris ülésén a miniszter külön hangsúlyozta, “elengedhetetlen, hogy a hátrányokkal élők is hozzájussanak a könyvtári szolgáltatásokhoz, ahogy az is, hogy a kutatóink itthon is elérhessék a releváns információkat”.

Az év legértékesebb könyvtári köteteinek járó Fitz József-díjra a látogatók visszajelzései alapján a könyvtárosok tesznek javaslatot az MKE elnökségének.

Ebben az esztendőben az elnökség három művet jutalmazott: G. Szász Ilona a General Press Kiadónál megjelent A Mindentvarró tű, Imrehné Sebestyén Margit az Apáczai Kiadó gondozásában megjelent Divatok és korok című alkotását, valamint a Sorsával tetováltan önmaga: válogatás Lesznai Anna naplójegyzeteiből című, Török Petra szerkesztésében, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a hatvani Hatvany Lajos Múzeum közös kiadásában megjelent kötetet.

A Fitz József-könyvdíjat 1988-ban hozta létre az akkori Művelődési Minisztérium a Magyar Könyvtárosok Egyesülete közreműködésével. A díj névadója Fitz József (Brassó, 1888 – Budapest, 1964), jeles könyv- és nyomdatörténész, könyvtártudományi író volt. Nevéhez fűződik a pécsi egyetemi könyvtár újjászervezése; 1933-tól 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtárt vezette.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés