Körmenettel emlékeztek a templom építőire

Szent Ágoston-templomtól indult a havi-hegyi templomhoz az a körmenet, amin körülbelül harminc hívő vett részt. A menet közben imádságok és énekek hangzottak el, ami a 17. században épült templom építtetőiért illetve Havas Boldogasszonyért is szólt.

Pont 320 évvel ezelőtt, 1697-re készült el a pécsiek egyik legkedveltebb temploma, a havi-hegyi templom. Ennek apropóján és Havas Boldogasszony tiszteletére rendeztek három napos búcsút.

A nagy meleg ellenére is megtartották a több száz méter hosszú, meredek utcákon átívelő körmenetet

Körmenet minden évben az Ágoston térről indul és halad végig a szűk, meredek utcákon. Ezzel pedig felelevenítik a 17. századi építkezést, ahol a pécsiek megfeszített munkával, a meredek sziklákon vállukon, hátukon cipelték fel az építőanyagot a mai Ágoston tér felől.

A körmenet résztvevői vittek magukkal egy apró követ a havi-hegyi templomhoz, ezzel is megemlékezve azokról, akik az Ágoston térről cipelték az építőanyagot a 17. században
Az 1690-91-es pestisjárvány idején a pécsiek fogadalmat tettek: ha elmúlik a kórság, az akkori Kakasdombnak nevezett fehér sziklákon kápolnát emelnek Havas Boldogasszony tiszteletére. Ez az elnevezés is csodás eseményt takar: a 4. században egy gazdag római család elhatározta, templomot épít. Álmukban megjelent Szűz Mária, és megmutatta a kegyhely leendő helyét, ahol másnap hó is hullott, ami egy forró augusztusi napon Rómában több mint szokatlan jelenség volt.
A hívők végigmentek a meredek, keskeny utcákon

A felszentelt és régóta búcsújáró helyként tisztelt Havas Boldogasszony-templom több hónapos felújítása után, most ismét régi pompájában várja a híveket és a házasulandókat.

Az elmúlt hónapokban nagy felújítást végeztek rajta a szakemberek: külső falait újravakolták, a tetőzet léceit és cserepeit is kicserélték, valamint a templom körüli járdát is megújították.

 

 

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés