10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaKülönleges tájak különleges ízei a kulturális fővárosban

Különleges tájak különleges ízei a kulturális fővárosban

Remek kulináris örömöket kínál a következő hetek során több, a kulturális fővárosi évhez kapcsolódó programsorozat is. A Pécs2010 Gasztroélmény keretében szeptember 16-án Róma környékének ízeit ismerhetjük meg, az ettől függetlenül megvalósuló Régió Ízei program keretében pedig közelebbi, ám szintén izgalmas élményt kínál Somogy megye ízeinek bemutatása.

Mind távoli tájak különlegességeit, mind közelebbi, ám ezzel együtt sem feltétlenül igazán ismert vidékek ízeit megtapasztalhatjuk a Pécs2010-hez tartozó gasztrokulturális programok révén. A Pécsi Közgazdász Egyesület és a Pécsi Gastro Club által szervezett programsorozat az olaszországi Róma megye ételeit és italait mutatja be a következő napokban lehetőséget teremtve a régió vállalkozásainak a határon túli piacnyitásra, alapanyagok beszerzésére.

A fiatal pécsi értelmiségiek által 2008-ban alakított Pécsi Gastro Club egyik legfontosabb célkitűzése a hazai és a nemzetközi konyhaművészet megismertetése a dél-dunántúli régió mikroközösségeivel. Az eddigi programok között szerepelt többek között a Pannon Borrégió borainak bemutatása, illetve extrém grillbajnokság rendezése, most pedig egyedi élménnyel lehetnek gazdagabbak a résztvevők, hiszen a Róma Megyei Önkormányzat Mezőgazdasági Tanácsosi Hivatala a legnevesebb római agrár-élelmiszeripari konzorciumokkal karöltve bemutatót szervez Pécsett a Róma környéki hagyományos bor-gasztronómiai termékekből.

Szeptember 16-án 16.00 órai kezdettel a Hotel Kikeletben lehet megismerkedni a tradicionális római étkekkel, italokkal és egyben az ezeket előállító olasz vállalkozásokkal. A találkozó nem titkolt célja, hogy a római termelők és a meghívott magyar vállalkozók között később is jövedelmező kapcsolat alakuljon ki.

Emellett egy másik gasztronómiában jeleskedő szervezet, a Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egylet pedig céljaival összhangban a Régió Ízei elnevezésű programjával nem a nagyvilág gasztronómiáját kívánja megismertetni a pécsiekkel, hanem épp ellenkezőleg, a helyi ízeket kínálja a kulturális fővárosi év keretében Pécsre érkező magyar és külföldi vendégeknek – más kérdés, hogy sok esetben a helyiek számára is újak lehetnek ezek.

A baranyai sváb konyha, illetve Zala és Tolna megye különlegességei után most Somogy megye van terítéken: szeptember 23-án a Kultúrkertben lehet megismerkedni a somogyi étkekkel, amelyekhez egy szintén onnan származó pincészet borai passzolnak majd leginkább.

A konzorciumban megvalósuló Gasztroélmény Programsorozat ősszel folytatja a Pécsi Közgazdász Egyesület tavasszal útjának indított Kávéházi Beszélgetéseket is, amelynek keretében a régió egy-egy ismert személyiségét lehet megismerni közelebbről, miközben Pécs gazdag kávéházi hagyományaiba is betekintést nyerhetünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő