3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaKülönleges Zsolnay-relikviákat állítanak ki Pécsett

Különleges Zsolnay-relikviákat állítanak ki Pécsett

Hétköznapok Zsolnayja címmel hirdetett lakossági pályázatot augusztusban a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A szervezők többek között történeteket, személyes, használati tárgyakat vártak a jelentkezőktől, akiknek szeptember 25-ig volt módjuk pályázati anyagukat beküldeni. A beérkezett tárgyakból október 28-án 17 órakor nyílik majd kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában a pályázattal megegyező címen. A tárlaton néhány kulisszatitokra is fény derül.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. rendhagyó kiállítása egy gazdagon feldíszített, hosszú szekrénysor, egy képekkel gazdagon díszített fal és egy dokumentumokkal tömött íróasztal segítségével kínál ízelítőt a Zsolnay gyár történetének, designjának darabjaiból.

A sajátos Zsolnay-válogatás a hétköznapi emberek tárgykultúráján és élményszerű történetein keresztül ad betekintést több mint száz év mindennapjaiba. A kiállítás a 2011 augusztusában meghirdetett azonos című pályázaton kiválasztott tárgyak, történetek és dokumentumok, valamint a Meszesi Városvédő és Városszépítő Egyesület 2009-es hasonló kezdeményezése nyomán összegyűjtött tárgyak válogatott anyagát mutatja be. Az izgalmas tárlat betekintést nyújt abba, hogy az 1800-as évek második felétől napjainkig a Zsolnay-család szellemisége és a gyár tárgykultúrája miképp alakították a munkában és az otthon töltött hétköznapokat, hogyan változtatták meg az életszínvonalat, illetve a szokásokat.

Pécsről, belföldről érkezett a legtöbb pályamű, valamint hazánkból elszármazott honfitársaink is több érdekességgel gazdagították a repertoárt. A kiállítás látogatói természetesen találkozhatnak a Zsolnay-gyár jellegzetes termékeivel, és olyan titokra is fény derül, hogy annak idején ki ült modellt a Szalonnázó paraszt alkotójának. A látogató többek között megcsodálhat egy ágytálat is.

A különleges Zsolnay-termékeket korabeli történetek, dokumentumok, fényképek egészítik ki és teszik igazán elevenné. A munka, szórakozás és design témái köré csoportosuló tárgyak képet adnak egy hosszú, máig tartó korról, négy-öt generáció enteriőr-szemléletét meghatározó jelenségről.

A kiállított tárgyakat – azok felbecsülhetetlen eszmei összértéke miatt – csak szemmel szabad mustrálni, azonban a szervezők remélik és hiszik, hogy a látogatók a kiállítás hatására hazatérve újból felfedezik saját környezetükben is a Zsolnay-gyár különleges hétköznapi tárgyait.

Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő