13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapArtLépj vissza 1600 évet a múltba!

Lépj vissza 1600 évet a múltba!

Közismert, hogy Pécs páratlan történelmi emlékekkel büszkélkedhet. Ám abba kevesebben gondolnak bele, hogy a belvárosban sétálva egy ősi világba, Pécs római kori elődjébe, Sopianae-ba érkezhetünk, ha betérünk a Cella Septichora Látogatóközpontba.

Itt találhatóak a 2000 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező, valamint a hungariumként is elismert, IV. századi ókeresztény sírok és sírkamrák. A magyarországi világörökségi helyszínek közül Pécs/Sopianae késő római, ókeresztény temetője az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt a listára, és jellegzetességeit tekintve nemzetközi viszonylatban is unikális.

A tucatnyi sírkamra több mint 1600 évig pihent a felszín alatt. A feltárt régészeti és kultúrtörténeti emlékek a maguk nemében egyedülállóak a világon. Páratlanul különleges föld alatti világ várja a látogatókat, akik változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatnak. Ezek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét. Hat kétszintes sírkamra és két nagyobb egyterű épület tekinthető meg a Cella Septichora Látogatóközpont területén, míg a közeli Ókeresztény Mauzóleumban hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofágok és többek között Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja a látogatókat.

Ráadásul a múltat minden eddiginél modernebb, a 21. századi igényeket kielégítő technikai eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók.

Részletek ITT!

(x)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő