Lesújtott a cenzúra Pécs legeslegjobb bandájára!

Egy régi, de beszédes kép az együttesről

Nagy valószínűséggel zseni volt az a valaki, aki egy kitűnő Wikipédia-cikket írt Pécs legeslegjobb zenekaráról. Sajnos azonban az internetes enciklopédia magyar szerkesztői azt hitték, hogy a zenekar nem létezik, és hogy az ismeretlen szerző csak bohóckodik, ezért száműzték a bejegyzést a Wikipédia egyik legsötétebb bugyrába.

Van a magyar Wikipédiának egy olyan rejtett zuga, ahol rendkívül érdekes és fontos tudás halmozódik fel évek óta. Ha ügyesek vagyunk, és megleljük a szabadon áradó internetes információhegy ezen hazai Mekkáját, bármikor hasznosítható, alapvető okosságokat tehetünk magunkévá. Ha például valaki nem tudja, hogy egy újfundlandi mégis micsoda, a néptömegek elől eldugott Wikipédia-alsón megtudhatja, a világ egyik legrövidebb szócikkéből. Az újfundlandi eszerint egy „nagyon kedves pisztrángszagú kutya”.

PISZTRÁNGSZAGÚ KUTYA!

De fény derül itt arra is, hogy milyen érdekes és ritka állat a hóvakond: „A hóvakond vagy régiesebb nevén hóvakondok (talpa alpestris) az emlősök osztályába tartozó állatfaj, melyet 2011-ben fedeztek fel. A hóvakond fő tápláléka a sívax. Rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatolja a síelőket. Amikor elég közel ér a kiszemelt síelőhöz, kirepíti a hóból, vagy lerántja a hó alá, sílécét elkapva. Így gyors mozdulatokkal le tudja nyalogatni a vaxot a síről, míg a síelő elesik és keresi a lécét. Mire a síző megtalálja a felszerelését, a hóvakond már el is tűnt. Miattuk kell mindig újravaxolni síket”. Ja, és fehér bundájuk haláluk után bebarnul.

Majdnem híresek lettek

Valószínűleg már világos, hogy a hazai Wikipédiára feltöltött totális hülyeségről van szó, melyeket a jó humorú Wikipédia-moderátorok nem töröltek le szó nélkül, inkább elmentették azokat a „Wikipédia: Rossz viccek és egyéb törölt zagyvaságok” nevű aloldalukra. Ezeket a szócikkeket vicces kedvű alakok gyártják, kedvtelésből. A szócikkekre vagy egy szerkesztő-moderátor bukkan, vagy azokat nekik küldik el a Wikipédia olvasói. És hogy ez miért is lehet érdekes a pécsiek számára, azon túl, hogy teljesen röhejes dolgokat olvashatnak szabadidejükben? Nos, azért, mert bizony Pécs legeslegjobb együttesének Wikipédia-cikke is ezen az ökörségeket gyűjtő oldalon kötött ki. Igen, a Csoki & Hipóról van szó. Azokról az arcokról, akik a Zokniszandál című örökbecsűjükkel elvitathatatlanul maradandót alkottak a hazai könnyűzenei palettán.

A művészek szeretnék tudni, hogy ki írta róluk a szócikket

Nekünk itt a szerkesztőségben mondjuk fogalmunk sincs, hogy mégis miért nem kerülhetett ez a szócikk az igazi Wikipédiára, és felháborítónak tartjuk a cenzúra ilyen formáját. Informatív, tényszerű, objektív és nem is szárazon megírt bejegyzés ez, melyből kiderül, hogy a 2013-ban alakult zenekar tagjai „azt állítják magukról, hogy a Csoki & Hipo nem csupán a világ egyetlen zenekara, ami azt állítja magáról, hogy a világ egyetlen zenekara”. A Csoki & Hipo – ahogy a kukába hajított szócikk írja – „egy multimediális összművészeti platform”, akik időnként gerilla koncerteket adnak a város különböző bulijain, ami lényegében egyet jelent azzal, hogy „számukra megszűnik a heideggeri értelemben vett tér és idő”. Kiderül az is, hogy első számuk után már a harmadik következett és az eltűnt második számról a rajongók között azóta is születnek viták”. A szégyentelenül eltávolított cikk névtelenségbe és ismeretlenségbe burkolózó szerzőjének tömör, lényegre törő esztétikai elemzése is mindenképp megérne egy misét, hiszen nagyon jól összefoglalja a pécsi srácok sajátos művészetét, de ettől mi most eltekintünk.

Csoki – aki jelenleg épp Svájcban lapátolja a gempát – kérdésünkre elmondta, hogy a cikket, melyet határozottan nem ők írtak, csak pár napja találták meg.

– Nagyon jó érzés számunkra, hogy volt valaki, aki vette az energiát és a fáradtságot, ahhoz hogy egy ilyen cikket megírjon és jó lenne tudni, hogy ki követte el. Azért mondjuk kár, hogy a Wikipédia szerkesztői azt hitték, hogy mi nem vagyunk létező projekt, de legalább elmondhatjuk, hogy majdnem felkerültünk a Wikipédiára – mondta Csoki.

Egy szó, mint száz: ha a bejegyzés írója olvassa ezt, kérjük jelentkezzen! Nagy gratuláció jár neki!

Hirdetés