12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút PécsLisztre hangolt koncertek, kiállítások

Lisztre hangolt koncertek, kiállítások

Amilyen sokféle szőlő terem a messze földön híres baranyai tájakon, olyan változatos kínálattal várja közönségét a ZeneSzüret fesztivál október 21-27. között. A dél-dunántúli Filharmónia szervezésében idén, első ízben Lisztre hangolják a programot, hisz a világhírű zongorista, komponista 200 éve született és 125 esztendeje hunyt el. Az eseménysor fő vonulatát jelentő komolyzenei koncertek mellett helyet kap a képzőművészet, az irodalom és a gasztronómia is, mind-mind csipetnyi Liszt-hangulattal fűszerezve.

Nagyszabású, a szervezők reményei szerint hagyományteremtő fesztivállal köszönti az őszt és a komolyzenét a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező és Rendező Nonprofit Kft. A ZeneSzüret Lisztre hangolva című egyhetes programkavalkád muzsikával tölti meg a várost: nemcsak esténként a Kodály Központot, hanem napközben a Színház teret és a legnagyobb belvárosi bevásárlóközpontot is, ahol késő este, zárás után is várják a különleges zenei élményre vágyó közönséget.

A fesztiválon olyan magyar előadók lépnek fel, akiknek a kedvéért akár a szomszédos országokból is érkezhet közönség – véli Szamosi Szabolcs, a rendező intézmény vezetője. Igazi csemegének ígérkezik például egy kórusmuzsikával gazdagított „családi hangverseny”, melyen az ismert zongoraművész házaspár: Ránki Dezső és Klukon Edit a fiukkal, Ránki Fülöppel, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusával ad közös műsort. Sebestyén Márta és muzsikus vendégei Liszt Ferenc korának népi és társasági zenéjébe avatják be hallgatóságukat; Szakcsi Lakatos Béla pedig műfaji határokon átívelő, manapság oly divatos crossover koncertre hív két kiváló pécsi művésznőt: Bornemissza Mária dzsessz-scat énekest és Gy. Vass Ágnes hegedűművészt, akikkel Bachtól Bartókig számos közkedvelt komolyzenei témát érintve tisztelegnek Liszt máig ható zenei öröksége előtt. A nagyzenekari hangversenyek sorában találjuk a Pannon Filharmonikusok Liszt-Wagner műsorát, s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar fesztivált záró fellépését.

A nemzetközi hírű művészek mellett ifjú tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Délidőben például a Színház téren és a legnagyobb belvárosi bevásárlóközpontban szépreményű zongoristák szórakoztatják az arra járókat. A műfaji változatosságot jelzi a Savaria Barokk Zenekar fellépése, a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar műsora, pécsi kórusok koncertje, olyan könnyűzenei koncert, melyen remix formájában Liszt-darabokat is belecsempésznek a buliba, az Apolló moziban pedig olyan filmeket vetítenek, melyek kísérőzenéje valamely klasszikus kompozíció.

Az október 20-tól megtekinthető kiállítások sorában érdekesnek ígérkezik a zalaszentgróti művésztelep Cella Septichorában bemutatandó anyaga, amely a ritmussal átitatott kőszobrászatot és a festészetet képviseli; a Nádor Galériában e héten zajló alkotótábor alkotásait sorakoztatja majd fel a fesztivál idején; a Képcsarnok Ferenczy Galériája „Vándorévek – tájképfestészet Liszt Ferenc életéből” címmel rendez tárlatot, a Parti Galéria pedig Liszt Ferencet mint kora celebjét mutatja be.

Aki a gasztronómiai és a lelki élvezeteknek egyszerre szeretne hódolni, a Monarchia étteremben és a Hotel Kikeletben cigányzene mellett falatozhat korabeli receptek alapján készült finomságokat.

A fesztivál részletes programja a www.zeneszuret.hu honlapon olvasható.

Képaláírás: Takács Dezső grafikusművész idén készített fametszettel tiszteleg Liszt Ferenc munkássága előtt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő