Már láthatjuk a múmiákat Pécsen!

Szerdán megnyitotta kapuit az az ókori kiállítás Pécsen, amely jelenleg a legátfogóbb látogatható egyiptomi tárlat az országban. Valószínűleg tényleg az év időszakos kiállítása lehet a városban, ugyanis a Szépművészeti Múzeumban, ahonnan érkezett, szintén a legnépszerűbb gyűjtemény volt.

Már láthatóak azok az emberi és állati múmiák, épségben fennmaradt papiruszok, kőtáblák, amelyek a Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című kiállítás keretében nézhetőek meg Pécsen. A valóban páratlan műkincsek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe tartoznak, most viszont a baranyai megyeszékhelyen állították ki őket.

A megnyitón Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő elmondta, a kormányzat mintegy 500 milliárd forintot fordít a kulturális ágazat fejlesztésére, ennek keretében megújul a Szépművészeti Múzeum is Budapesten. Amíg az építkezés tart, a múzeum bezár, a kincsei azonban nem kerülnek raktárba, hanem világ körüli “turnéra” indulnak, ennek egyik állomása Pécs is.

– Mindenkihez megpróbáljuk elvinni az értékes kultúrát – fogalmazta meg a célkitűzést az államtitkár.

egyiptomi kiállítás, hl08, csontvary
Már ma is sokan érdeklődtek a kiállítás iránt

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, a fővárosi intézményben a legnépszerűbb kiállítás éppen az az egyiptomi gyűjtemény volt, amely mostantól Pécsen látható. Mint fogalmazott, a 2018-as újranyitásig a Szépművészeti Múzeum páratlan alkotásait a világ számos pontján mutatják be: amíg az egyiptomi gyűjtemény Pécsen, addig a régi képtár alkotásai Madridban láthatóak.

– Ez a kiállítás a jelenleg látogatható legátfogóbb egyiptológiai tárlat Magyarországon – fogalmazott a főigazgató, aki azt is elmondta, az egyiptomi kiállítás 1939 óta látható a Szépművészeti Múzeumban.

egyiptomi kiállítás, hl07
Őri László, Hoppál Péter és Baán László nyitotta meg a bemutatót

Őri László, Pécs alpolgármestere a szerdai megnyitón közölte, a mai nap a pécsi kultúrában különösen ünnepi. Egyrészt megnyílik ez a valóban felbecsülhetetlen értékeket bemutató kiállítás, másrészt a város egy új kiállítótérrel is gazdagodott. Az alpolgármester ugyanis bejelentette: megszületett a megállapodás a Pécsi Egyházmegyével, amelynek keretében a Janus Pannonius Múzeum a Csontváry Múzeum alsó szintjére is hasznosítási, bérleti jogot szerzett – az egyiptomi kiállítás egyik helyszíne is ez az épület.

egyiptomi kiállítás, hl03
Páratlan műalkotásokat tekinthetünk meg

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet: tulajdonképpen két kiállítás nyílt meg, amelyek önállóan is teljes értékűek.

A Csontváry Múzeumban látható különleges gyűjtemény az ókori egyiptomi életre koncentrál, míg a Múzeum Galériában a halottkultusz jegyeit láthatjuk, itt található például egy papnő múmiája is. De láthatunk például víziló agyarából készített varázsbotot, különlegesen díszített egyiptomi szarkofágot és számos más különleges, felbecsülhetetlen értékű műkincset is. A pécsi időszakos tárlat az ókori Egyiptom tíz korszakát, mintegy háromezer év történetét tárja a látogatók elé, s csaknem száz műkincset lehet megnézni.

A Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című kiállítás Pécsett október 31-ig látogatható.

Hirdetés