Mecsek: „Söprűtánc a capricciosával”

Történetmesélésre várja a közönséget a Mecsek Táncegyüttes szeptember 20-án, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón. Az Anna udvarban látható táncszínházi est Bognár József nívódíjas pécsi koreográfus tánc-groteszkjeinek csokorba gyűjtésével és Lipics Zsolt színművész közjátékaival teszi próbára a nézők rekeszizmait.

(Fotó: Tóth László)

A Mecsek táncosai a kultúrfővárosi esztendőben eleddig főként autentikus folklórprodukciókkal mutatkoztak be a közönség előtt. A Pécsett négy alkalommal előadott, „Sörény lábbal, víg orcával” című jubileumi estjük mellett – a Pécs2010 EKF program Nagyköveteként – a Sanghaj Expóra, Isztambulba és Aradra vitték el a magyar népművészet hírét.

A Tánctalálkozón más arcát is megmutatja az együttes: a kamaracsapat a táncszínház világába kalauzolja el nézőit. A „Táncos történetek” című estén a 2002-2010 között megrendezett Zalai Kamaratánc Fesztiválokon díjazott (koreográfiai, együttesi és szólista díjak), valamint a budapesti néptánc és kortárs néptánc antológiákra meghívott produkciók állnak össze történetfüzérré, melyet Lipics Zsolt monológjai tarkítanak, megidézve a koreográfiák ihletadó klasszikusainak és másoknak humoreszkjeit.

A műsorhoz a mottót Karinthy és Örkény művei, a perkátai cigánybanda szájhagyománya, valamint napjaink hétköznapi – olykor mégis abszurd – jelenetei szolgáltatják. A táncosok a Kárpát-medence tánchagyományának mozdulatait hívják segítségül a szereplők életre keltéséhez, az önkifejezésbe azonban emellett sokminden belefér – talicskázás hátramenetben, söprűtánc a capricciosával, vagy könnyed gondolázás “Egy nehéz nap éjszakája” után…

A műsorban látható koreográfiák:

Huncut mese (Molnár Péter)
Életem filmje – Karinthy Frigyes emlékének (Bognár József)
Tóték tánca – Tisztelet Örkény Istvánnak (Bognár József)
Szorító (Bognár József)
Lift (Bognár József)
Pulpitus (Bognár József)

Zene: Mecsek Zenekar, S. Joplin, R. Strauss, Ghymes, Koncz Zsuzsa, The Beatles, Nagy Feró, Ludditák, a táncosok és mások.

Jegyelővétel:
Pécsi Nemzeti Színház (Színház tér 1., 72/211-965)
Pécsi Horvát Színház (Anna u. 17., 72/514-300)
Mecsek Táncegyüttes Egyesület (72/211-154, info@mecsektanc.hu)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés