Megelevenedik a békebeli piknikek hangulata!

A Zsolnay Piknik során gyermekprogramok, kreatív műhelyek, piknikpokrócos ejtőzés és sok finomság várja a látogatókat május 20-22. között a Zsolnay Negyedben. Fellép többek között Takács Nikolas és Little G. Weevil, ráadásul nemcsak a Negyedben, hanem Uránvárosban, Kertvárosban és a Budai városrészen is zajlanak események.

A tavaszi zsongás, a fűben heverészés, és a kézműves vásár mellett változatos programokat is kínál a Zsolnay Piknik. Ingyenes koncertet ad többek között Little G. Weevel, Tompos Kátya a cseRihannák, a Voisingers, a Váczi Eszter Quartet és Szeder. Kifejezetten gyerekeknek szól a Csurgó Zenekar koncertje, több szánházi és bábszínházi előadás, Bognár Szilvia gyermekműsora és a Kossuth-díjas Berecz András mesemondó programja.

ZsolnayPiknik01
Tavaszi pihenés a szabadban

A kézműves foglalkozásokon lesz pólógyártás, zaj és hangkeltő eszközök készülnek az Elektronikai Bütyköldében, a Retextil Alkotóműhely az újrahasznosításra fókuszál, míg az Élményműhelyben óriás DNS-t építhetünk Zometool készlettel.

Ismeretterjesztő programokból sem lesz hiány, a Kreatív zene- és médiaművészeti műhely mellett a Zsolnay Negyed állandó kínálata, a Varázsóra látványos fizikai bemutatói ígérnek izgalmas szórakozást, de akár felfedező sétára is indulhatunk a Zsolnay család kertszeretetét követve. Bemutatkoznak a jövő tehetségei: a Baranyai Tehetségpontok 42 produkcióját láthatják a nézők!

A Pikniken különleges könyves akció indul Zsolnay Könyvtér címmel. Ennek lényege, hogy a Negyedbe kihelyezett szabadtéri, közösségi könyvesszekrénybe bárki beteheti kedvenc vagy éppen megunt könyvét, elláthatja személyes üzenettel, ajánlással, s szabadon vihet is az olvasnivalókból.

Csupán a két kiemelt esti rendezvény díjköteles: a Fonó Zenekar a Fölszállott a Páva tehetségkutató műsorának sztárjaival lép színpadra, műsoruk után magyar táncház következik.

IMG_0353-2
A Fonó Zenekar hivatásszerűen műveli a népzene kutatását, előadását és oktatását

A május 21-i sztárfellépő Takács Nikolas, akit a tehetségkutatós szereplésének köszönhetően egy ország ismert és szeretett meg.

A piknik alkalmával a pécsi Kertváros (Csontváry-sétány és Berek-sétány), Uránváros (Szilárd Leó park) és Budai városrész (Szondy György sétány) lakosságát kihelyezett programokkal, bemutatókkal invitálják a Negyedbe, amit ingyenes buszjáratok is segítenek, melyek szombaton 13.30-kor és 14.30-kor indulnak a Zsolnay Negyedbe a Berek sétányról, a Szilárd Leó parkból és a Meszesi iskolától.

Csak sportosan!

A sportkedvelők sem fognak unatkozni a Zsolnay Pikniken! Részt vehetnek a Fuss-érte-megérte című jótékonysági családi futáson a Kossuth térről a Zsolnay Negyedbe, melyen a gyermekvédelem fontossága és a családban rejlő erő értéke kerül előtérbe a mozgás örömén keresztül. Kipróbálható, hogy milyen a jóga szabadon – a szabadban! A gerillafoglalkozás célja, hogy minél többen megismerkedjenek a jógával. Továbbá az érdeklődőket pentaque bemutató és foglalkozás is várja.

Idén 60 éve, hogy megnyitotta kapuit a pécs-pogányi repülőtér, mely napjainkban is a pécsi sportrepülés központjaként működik. Az évforduló alkalmából a repülőklub és a repülőtér közös, a repülés élményét bemutató programot kínál az érdeklődőknek. A Látogatóközpont körül a repülés iránt érdeklődőket valódi vitorlázó-repülőgép, ejtőernyő, repülőgépmodellek és sok egyéb, a sportrepüléssel és a repülőtérrel kapcsolatos érdekesség várja.

Ugyanaz, mégis másképp

A kulisszák mögé is bepillanthatnak a látogatók, szakavatott kísérők segítségével felfedezhetik a Zsolnay Negyed rejtett zugait és kevésbé ismert érdekességeit. Az érdeklődők szakmai látogatást tehetnek a Zsolnay Negyedben található PTE MK – Képzőművészeti és a Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet műhelyeiben. A műtermekben betekintést nyerhetnek a festészet, szobrászat és tervezőgrafika, valamint a kerámiatervező hallgatók munkájába. Újra jelentkezik a nagy sikerű Gyermek tárlatvezetés, ahol ifjú vezetők segítségével ismerhető meg minden, ami Zsolnay, de az interaktivitás jegyében a családok részt vehetnek Motívumkereső játékon is. Megadott időpontban tárlatvezetéssel, ingyenesen látogatható az 1861 Kesztyűmanufaktúra, ahol megtekinthető a kesztyűtörténeti kiállítás, a látványmanufaktúra és a mintabolt.

A fesztivál ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy a ZsÖK NKft. Infopontjain, amivel bejárhatók a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

ZsolnayPiknik02
Piknikpokrócok lepik el a Negyedet

Különleges kedvezmény Ilona Keserü Ilona életmű-kiállítására

A Zsolnay Piknik alatt is látogatható a május 23-ig meghosszabbított Színe-Java tárlat az m21 Galériában. Keserü Ilona, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművész kiállítása a Zsolnay Piknik résztvevőinek kedvezményes, 100 Ft/fő áron látogatható. Az akció iskolai csoportok számára a fesztivál után is érvényes, kísérőiknek pedig ingyenes a belépés!

„A mostani életmű-válogatás Ilona Keserü Ilona festészetének legalapvetőbb lényegével foglalkozik: a művész színhasználatára és az annak változása mögötti színkutatások nyomán felszínre került új meglátásaira, színtémáira és a velük összefüggő eredményekre koncentrál. Azt vizsgálja, hogyan vált a szín a művész munkásságában festői eszközből a képi gondolkodás alapjává az 1959-es Első absztrakt kép-től a színek folytonosságát először megjelenítő Hang-Szín-Tér c. műnek, majd a Szín-mőbiusz mint végtelenített színsor végtelen térrel megfeleltetett formájának a megalkotásán át a végtelen szín-tér kibontakoztatásáig.” (N. Mészáros Júlia)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés