Megmentik a hatalmas pécsi apostolszobrokat!

Megőrzik az utókornak a pécsi apostolszobrokat: a Szent Mór Iskolaközpont felújítása miatt el kell költöztetni őket, de sokkal jobb helyre kerülnek egy átfogó restaurálás után.

A napokban számoltunk be arról, hogy nagyszabású fejlesztés kezdődik a pécsi Szent Mór Iskolaközpontban, a létesítmény udvarára többek között tornacsarnok épül. Mivel ezen a helyszínen jelenleg az egykor a bazilikát díszítő hatalmas apostolszobrok állnak, több olvasónk is érdeklődött, mi a pontos szándék a műalkotásokkal.

apostol szobrok, szent mór, hl02
Egykor gyönyörűek lehettek

Azt már az iskolafejlesztési program bemutatásakor is hangsúlyozta Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója, hogy a szobrokat mindenképp meg akarják menteni az utókornak, ezt kötelességnek tartják.

A püspökségtől megtudtuk, már el is készült az a szakvélemény, amely részletesen bemutatja, miként lehetne megóvni a műveket a további károsodástól. Egyrészt szükség van szakértő restaurálásra, ami biztosan nem lesz könnyű feladat. A szobrokat ugyanis Bartalits Mihály budafai sárga homokkőből faragta, azokat 1854-ben helyezték el a pécsi székesegyház déli homlokzatára. Ez a fajta homokkő kőzettani tulajdonságai miatt nem bírja már az időjárás viszontagságait, és elég sokat rontottak azzal is, hogy az 1800-as években olajfestékkel kenték le a műalkotásokat. A szakvélemény szerint a szobrok további elhelyezése mindenképp csak védőtető alatt lehetséges.

apostol szobrok, püspökség, hl02
A bazilika mellett, a Gosztonyi-kőtárban kaphatnak helyet

A Pécsi Egyházmegye ehhez már meg is találta a megfelelő helyszínt: a bazilika mellett, a Gosztonyi-kőtárban kaphatnak majd méltó elhelyezést az apostolok. Nem kizárt, hogy Gosztonyi Gyula építész (1904-1962) is hasonló célra szánta az épületet, hiszen éppen 12 árkád található benne. A szobrokat egyébként a tervek szerint már a jövő héten elszállítják, hiszen nemsokára kezdődik az iskola tornacsarnokának alapozása.

Három apostolsorozat
A jelenleg a Szent Mór Iskolaközpont udvarán található szoborcsoportot 1854-ben helyezték el a bazilikán, derül ki a Pécs Lexikon szócikkéből. 1891-ben azonban lecserélték azokat a szászvári születésű Kiss György alkotásaira, amelyek 1882 és 1885 között készültek el. Ezek a szobrok azonban annyira gyenge anyagból készültek, hogy már 1941-ben gondoskodni kellett a pótlásukról, ám a szobrok a háború miatt csak felerészben készültek el. Végül 1961-ben cserélték le a már életveszélyessé vált szobrokat a ma is látható harmadik változatra, Antal Károly alkotásaira, amelyek haraszti mészkőből készültek. A Kiss György által készített szobrokat kettő kivételével feldarabolták.

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés