5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaMegújulva is a régi a Művészetek Háza

Megújulva is a régi a Művészetek Háza

Idén ősztől is színvonalas programokkal várja a kultúrabarátokat a megújuló Művészetek és Irodalom Háza. Miután tavasszal a megyei önkormányzat felhagyott a működtetésével, az intézményt a város viszi tovább a Zsolnay Örökség Kezelő Kft. önálló divíziójaként.

Mint az ismert, a Művészetek és Irodalom Háza a pécsi kulturális életben mindig is hagyományt és minőséget jelentett. Az intézmény 1987-től 2011. április 15-ig a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában költségvetési intézményként működött, ám fenntartását nem tudta tovább vállalni a megye. A civilek gyorsan léptek a történtek miatt: a bezárás ellen protestáló aláírásgyűjtésbe kezdtek, de a város e nélkül is vállalta volna, hogy folytatja az intézmény működtetését.

A pécsi önkormányzat átvette az épületet, amely a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) fenntartásába került. Önálló divízióként, változatlan névvel és funkcióval tovább működik már az intézmény tavasz óta. Akkortól a korábbi személyi állomány fele, négy fő látja el a házzal kapcsolatos feladatokat. Minderre azért van lehetőség, mert az új divízió együttműködik a ZSÖK többi osztályával. Emellett a Művészetek és Irodalom Házában található a világörökségi divízió néhány irodája, valamint a Jelenkor folyóirat szerkesztősége is.

Mint azt Rózsa Zoltán divízióvezető elmondta: a korábbi hagyományokat folytatva a profil és a funkció változatlan maradt az új felállásban is. Ezzel együtt a korábbinál jobban szeretnének nyitni a nemzetközi kulturális színtér felé, emellett a fiatal művészek is több szerepet kapnak a programokban és a műhelymunkában.

Az épületben az új arculati elemek mellett újdonság, hogy új székeket hoztak, felújították, kifestették a látogatótereket. A ház honlapja szeptemberre nyerte el új formáját, így már az is illeszkedik a Zsolnay Negyed képi világához. Rózsa Zoltán hozzátette: a jegyárak kialakításában figyelembe veszik a vásárlói szokásokat, a tanulók és a nyugdíjasok kedvezményt kapnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő