8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMonodráma generációkról, szakadékról

Monodráma generációkról, szakadékról

Szeptember 28-án, szerdán este hét órakor a Művészetek és Irodalom Házában a Zabhegyező című monodrámát tekinthetik meg az érdeklődők.

A színművész saját rendezésű előadásában a Zabhegyező című regény főhősét, Holden Claufield alakját kelti életre. A történetben a tizenhat éves főhőst kicsapják iskolájából, ám mielőtt hazautazna családjához, még néhány napig New Yorkban kalandozik.

A regény élethű képet fest az ötvenes évek Amerikájáról. Az olvasó maga előtt látja a világháború utáni megbékélést, a rendeződő hétköznapokat. Ebben a rendezett világban a fiatalok kiüresednek, teljesen felőrli őket a monotonitás és a megfelelési vágy. Holden egész lényében elutasítja ezt a társadalmi elvárást.

J. D. Salinger regénye ma is nagy hatást gyakorol a fiatalságra. A fő mondanivaló szerint senki sem mondhatja meg, milyen felnőtté váljon egy kamasz – mindenkinek a maga erejéből kell megteremtenie leendő önmagát. Kolcsár József az eredeti szövegezést használja, ám játéka a már felnőtt, de még mindig a helyét kereső Holdent jeleníti meg.

A színművész egy helyütt így nyilatkozott előadásáról: „A szerző azt írja, hogy a serdülőre jellemző, hogy nagylelkűen meg akar halni azért, amiért az érett ember alázatosan élni akar. Ezt az életérzést próbálom meg átadni a nézőknek, ami azért nehéz feladat, mert nem lehet pontosan megfogalmazni, hogy miről is van szó. Azt hiszem, ez az érzés általában fiatal korban szokta hatalmába keríteni az embereket, és nagyon inspiráló lehet, de egy időn túl sokszor károssá válik.”

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő