12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaMóricz, a mindig aktuális

Móricz, a mindig aktuális

Móricz Zsigmond klasszikus regénye, az Úri muri színpadi adaptációját mutatja be a Janus Egyetemi Színház társulata a Pécsi Nyári Színházzal közösen, az Anna udvarban június 29-én este kilenckor. A millennium idején játszódó, ma is aktuális történet Mikuli János rendezésében elevenedik meg, egyelőre öt előadás erejéig.

– Móricz mindig aktuális. A 90-es évek végén szerelmesedtem bele a műveibe, s ez a kötődés máig tart – meséli Mikuli János, az előadás rendezője. – 1999-ben a három írásából összegyúrt, Nap, árnyék, boszorkány című színpadi játékot rendeztem a JESZ-ben, 2009-ben pedig a Pécsi Szabadtéri Játékok keretében a Nem élhetek muzsikaszó nélkült mutattuk be. Most az Úri murira esett a választásom, mert ez is örök érvényű mű. A szereplők és a közeg egyaránt ismerős. A szerető, a feleség és a sokra hivatott férj háromszögében zajlik a dráma, a mondatok mély igazságokat hordoznak. Az önpusztítás világa ez, (a vidéki?) Magyarországé, melyben a jóra való vágyakozás sem teljesül be soha.

– Milyen képi világ tárul elénk az előadásban?

– Mi még nem dolgoztunk efféle technikával: a játéktér egyszerű, stilizált díszletből és egy vetítővászonból áll, melyre a 19-20. század fordulóját idéző, a békési rónaságot, az alföldi tanyavilágot megjelenítő képeket vetítünk. A jelmezek is korhűek lesznek. Sosem szerettem a direkt aktualizálást. Móricz mondatai önmagukért beszélnek, s a nézők lesznek a megmondhatói, mennyire szólnak a máról a száz évvel ezelőtti mondatok.

A Janus Egyetemi Színház és a Pécsi Nyári Színház közös előadását a június 29-iki bemutatót követően még négy estén át láthatják az érdeklődők: június 30-án, valamint július 4-én, 5-én és 6-án (esőnapok: július 1. és 7.) este kilenc órakor, az Anna udvarban. Szakhmáry Zoltán szerepében Kányádi Szilárd lép színpadra.

Az erdélyi vendégművész korábban rendezőként is bemutatkozott már a JESZ társulatánál, a Márk evangéliumának színrevitelével. Az Úri muri főbb szerepeiben Hollósi Orsolyát, Ahmann Tímeát és Tóth András Ernőt láthatjuk. Ősztől a produkció remélhetőleg a JESZ Zsolnay-negyedben lévő játszóhelyén is várja majd a közönséget.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő