Siketek is élvezhetik a PNSZ előadásait

Mostantól a siketek és a nagyothallók is élvezhetik a színházi előadásokat Pécsett – páratlan előadásnak ad helyet a Pécsi Nemzeti Színház. Jeltolmács segítségével mutatják be a Dzsungel könyvét, így azok az emberek is eljuthatnak színházba, akik eddig nem.

A Pécsi Nemzeti Színház csatlakozott a 90 decibel projekthez. A program célja, hogy a hallássérült és siket nézők is akadálymentesen élvezhessék a kulturális programokat. A program keretében 2012. január 12-én este 7 órakor több mint 70 hallásában sérült ember nézi meg a Dzsungel könyve című előadást jeltolmács segítségével.

A színházi darabokat minden esetben előre megnézik a szakemberek, és a repertoárból kiválasztják azokat, amelyek jelelhetők.

Mivel zenés darabról van szól, a teljesebb élmény kedvéért a nézők a lufit fognak a kezükben, amely közvetíti a zene és a ritmus rezgéseit. Hazánk lakosságának 10%-a él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük kb. 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokban nagyothallók.

Ebből kifolyólag sokkal nagyobb erőfeszítésükbe kerül, hogy teljes életet élhessenek, s többek között nem tudnak olyan kulturális előadásokon sem részt venni, amely életüket szebbé és tartalmasabbá tehetné. Pécs városa a Kultúra Városa mindig is kiemelt figyelmet szentelt a befogadásnak és az egyenlő esélyeknek, ezért üdvözli az előadást.

A város számára ez nemcsak szimbolikus tett, hiszen Pécs városa az egyetlen olyan város, melynek hivatalos arca egy siket lány, Weisz Fanni, aki Vuity Tvrtko-val közösen, jelnyelven nyitja meg az előadást.

Forrás: Városháza

Hirdetés