Mozijegyért ennyi ember még nem küzdött meg Pécsett

4 éve a közönséget a "sötét oldal" toborozta a megújult moziba

Az új Csillagok háborúja film elképesztő embertömeget vonz már most, két hónappal a bemutatója előtt. Mindezt pedig az is bizonyítja, hogy a Cinema City hálózat egyetlen mozijában sem – tehát Pécsett sem – tudtak rá az emberek elővételes jegyet váltani, mert a vásárlórohamtól leállt a honlapjuk. De vajon mi újság Pécs másik premiermozijában?

Példátlan érdeklődést mutatnak az emberek a legújabb Csillagok háborúja epizód, Az ébredő erő iránt. A várva várt filmet december 18-án 00:01-kor mutatják be a hazai premiermozik, köztük a pécsi Cinema City, és persze az Uránia is. Mivel a Csillagok háborúja még a filmekért legkevésbé sem rajongók szívét is megdobogtatja, ezért a mozisok ország- és világszerte úgy gondolták, hogy ésszerű megoldás október 19-től, közel két hónappal a film bemutatója előtt elindítani az elővételi procedúrát, mind az online felületeiken, mind pedig a pénztársoroknál.

A rohamosztagosok is jönnek
A rohamosztagosok is jönnek

A Csillagok háborúja rajongói azonban azonnal megrohamozták a mozik internetes jegyelővételi oldalait, hogy azok a hirtelen százával érkező belépésekkel és fizetési igényekkel nem tudtak mit kezdeni. A Cinema City országszerte – így pedig Pécsett is – komoly problémákkal küzdött az elővétel első pillanatától fogva.

A pécsi Cinema City egyik terme a jegyelővétel első napján 3D, szinkronos vetítés)
A pécsi Cinema City egyik terme a jegyelővétel első napján

A pécsi plázamoziban is két lehetőség állt a leendő nézők rendelkezésére: vesznek, vagy nem vesznek jegyet. Előre helyet foglalni a filmre (legyen az 2D-s vagy 3D-s, szinkronos, vagy feliratos) nem lehetett, és jelenleg sem lehet.

A szerencsések sitty-sutty megvették a jegyet, a legtöbben viszont a fizetés előtti utolsó lépéskor megkapták a hibaüzenetet, miszerint a szerver túlterhelt. Egy darabig bizakodtak az emberek, aztán egy kisebb pánik tört ki.

Az Uránia foglaltsága jelenleg a premier napjára
Az Uránia foglaltsága jelenleg a premier napjára

Buda Andrea, a Cinema City mozihálózat PR-igazgatója szerint a mért maximális leterheltségének többszörösét regisztrálta a rendszer.

Ilyesmire nem számíthatunk
Ilyesmire nem számíthatunk

Később feltámadt az elővételi rendszer, ekkor viszont azt nehezményezték a vásárlók, hogy az oldal akkor fagyott meg, amikor a pénzt levonták a számlájukról. Így tehát a pénz ugrott, a jegyet tartalmazó e-mailek ugyanakkor nem érkezett meg gazdájukhoz. Aki pedig telefonálni szeretett volna, azt csak a folyamatosan foglaltat jelző vonalakkal találkozott – a visszatérítéseket a Cinema City azonban elkezdte intézni.

Az egyedüli normálisan működő megoldás tehát a legkényelmetlenebb is volt: el kellett menni a moziba, és személyesen kellett megvenni a jegyeket.

Jól toborozta a közönséget a "sötét oldal"
Jól toborozta a közönséget a “sötét oldal”

Mindeközben vajon mi történt az Urániában, Pécs másik premiermozijában, ahol szintén megindult a jegyelővétel a Csillagok háborújára? Semmi.

Szabó Krisztián, a mozi ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az ő rendszerük nem omlott össze, a netes jegyvásárlással sem volt probléma, nem érkezett panasz. Szabó hozzátette azonban, hogy a Cinema City-nek azért is volt nehéz dolga, mert honlapjuk központi, tehát egy országnyi Csillagok háborúja rajongótáborral kellett szembesülniük.

Ezzel szemben az Urániának saját honlapja van, ami eddig is jól működött, és most is állta a sarat, noha az ügyvezető elmondása szerint hozzájuk nem is érkezett olyan nagy mennyiségű internetes vásárló, mint a Cinema City-hez. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne fogynának rendesen a jegyek – tette hozzá.

A premier napján a mozi 5 időpontban vetíti a filmet, ezek közül a délutáni előadásokra már tetemes az érdeklődés, sőt, több hétre előre is találni helyfoglalást. Szabó végezetül kiemelte, szerinte ez az október közepétől indított elővételi időszak kissé korainak mondható, de az egyszer biztos, hogy ha a film megérkezik a moziba, az – eltekintve a mű minőségétől – biztosan anyagi siker lesz.

Ez pedig azért borítékolható, mivel Az erő ébredése megdöntött minden létező elővételes jegyeladási rekordot. Az Egyesült Államokban eddig az Éhezők viadala tartotta a rekordot, de a Csillagok háborúja egyetlen nap leforgása alatt több mint a nyolcszorosát kaszálta, ugyanis közel 7 millió dollárt hozott már most.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés