5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaMuzsikás koncert – a népi virtus és a komolyzene fúziója

Muzsikás koncert – a népi virtus és a komolyzene fúziója

A több mint 40 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét önálló zenei stílusként és jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, több fellépésük volt a New York-i Carnegie Hall-ban is. Május 30-án a pécsi Kodály Központba érkeznek, hogy bemutassák a népzene és a klasszikus zene kapcsolatára épülő egyedülálló műsorukat.

Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, és később a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaro-ban? Mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze zeneművei – a klasszikus zene ritka gyöngyszemei – a népzenével?

Izgalmas és lendületes előadás adja meg mindezekre a választ a Muzsikás Együttes és Jandó Jenő zongoraművész koncertjén, ahol a hangszerek, az ének, a tánc mind-mind ezekhez a kérdésekhez visznek minket közelebb. A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai.

A közönség számára az este során válhat világossá az a gondolat, milyen hatást gyakorolt Bartók Bélára a népzene: „Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismerjük meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.”

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima Díj. Az együttest 2008-ban első európai zenekarként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő