12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaNácsa János gyűjteménye Finnországban

Nácsa János gyűjteménye Finnországban

Helsinkiben, a Postamúzeumban megnyílt a pécsi Nácsa János kiállítása az általa gyűjtött képeslapokból. 2010-ben Pécsett, a Postapalota előterében voltak láthatók a finn képeslapok, most Helsinkiben a magyar és finn lapok közösen kerültek a nagyközönség elé.

Helsinkiben február 2-ig látható 60 magyar és 60 finn képeslap Nácsa János gyűjteményéből. A templomokat ábrázoló képek és leírásuk segítségével a Postamúzeum termeit összekötő folyosón sétálók megkereshetik a hasonlóságokat és különbségeket a két nép szakrális építészeti hagyományaiban.

A finn képeslapok ma már a budapesti Finn Nagykövetség tulajdonát képezik, mert a 2010-es kiállítás után a nagykövetség egy jótékonysági rendezvényen befolyt bevétel felét adta a pécsi Szemem Fénye Alapítványnak, cserében pedig megkapta a gyűjteményt.

A tárlaton látható 60 magyar képeslap java része pécsi templomokat ábrázol, de az ország katolikus, református, evangélikus, görög katolikus templomaiból is szerepel válogatás. A zsinagógákat szintén a pécsi épület képviseli.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő