8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapHírzónaNagy Imre professzort köszönti a szeptemberi Jelenkor

Nagy Imre professzort köszönti a szeptemberi Jelenkor

A Pécsett szerkesztett kulturális folyóirat, a Jelenkor szeptemberi számában köszönti a 70 éves irodalomprofesszort, Nagy Imrét.

A lírarovatban Tábor Ádám, Géczi János, Havasi Attila és Győri László verseit olvashatjuk. A prózarovat K. Kabai Lóránt lírai rövidprózáit közli és Horváth Viktor elbeszélését egy 1552-ben lezajlott magyar-török focimeccsről. Konrád György holokauszt-emlékművekről írt esszét, Bagi Zsolt pedig Poussin kartezianizmusáról és a Louvre-ról értekezik.

Schweitzer József nyugalmazott főrabbival Sz. Koncz István készített életút-interjút. Grecsó Krisztián prózája (El) és Thomka Beáta esszéje (Költött gyermekkor) mellett a Jelenkor válogatást közöl az ostravai Protimluv folyóirat anyagából.

A sok esszét tartalmazó összeállítás irodalmi, képzőművészeti és történelmi kérdések sorát veti fel. Ezúttal Oscar Kokoschka festményei és kortárs ostravai képzőművészek művei illusztrálják a számot. A kritikarovatban Krupp József Tábor Ádám, Halmai Tamás pedig Győri László verseskötetét recenzálja. Weiss János Cseh Tamásról, M. Nagy Miklós Alice Munro prózájáról ír.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő