10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaNáluk senki sem ismeri jobban a hungarikumokat!

Náluk senki sem ismeri jobban a hungarikumokat!

Pécsre érkeztek a magyar hungarikumok legnagyobb szakértői, az idei Országos Hungarikum Vetélkedő nyertes iskolásai. A felsősökből és középiskolásokból álló csapatot a Zsolnay-negyedben fogadta és kísérte Őri László alpolgármester, a Pécsi Értéktár Bizottság korábbi elnöke.

Májusban ért véget az Országos Hungarikum Vetélkedő, amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek csapatok. A helyi, regionális döntők után a finisben azok a fiatalok nyertek, akik a legtöbbet tudták a hatvanhárom magyar hungarikumról. Őket országjárással jutalmazták, így saját szemükkel tekinthették meg a legnagyobb magyar kincseket. Ennek keretében jutottak el Pécsre, a Zsolnay-negyedbe.

Őri László a fiatalok pécsi látogatásán elmondta, Pécs nem csupán attól a kultúra városa, hogy páratlan természeti és történelmi kincsekkel rendelkezik, hanem azért is, mert a pécsiekben megvan a törekvés a hagyományaink ápolása iránt. Ennek a hagyományőrző munkának az elismerése az, hogy most Pécsre is ellátogat az országos vetélkedő nyertes csapata és megismerkedik a Zsolnay Kulturális Negyed különleges kincseivel.

– Négy éve állt fel az Értéktár Bizottság Pécsett, ami ma már több mint két tucat természeti és szellemi értéket is sorai között tudhat. Sokan tettek és tesznek ma is javaslatokat, folyik az értékgyűjtés folyamata. Fontos, hogy fenntartsuk az érdeklődést ezek iránt, fontos megszólítani a pécsieket – erre példa az a rajzpályázat is, amelyet „Pécsi érték nekem” címmel hirdettek meg az elmúlt időszakban. Az is fontos, hogy felismerjük azokat az értékeket, amelyek körülvesznek minket – mondta az alpolgármester.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Őri László alpolgármester

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Hungarikum Bizottság tagja is elkísérte a harmincfős csoportot országos kirándulásuk során. Elmondta, példaértékű amit Pécs városa tett azzal, hogy az országban először itt alapította meg az Értéktár Bizottságot.

– Az országos hungarikum-törvény négy éve történt elfogadása óta mintegy ezer bizottság jött létre, ez páratlan szám. Ez jól jelzi azt, hogy hazánkban elindult egy értékfeltáró mozgalom, ami még ma is tart – mondta.

Lezsák szerint jó volna az idén először meghirdetett vetélkedőt hagyománnyá tenni az elkövetkező években, és a nyertes csapatoknak immáron az egész Kárpát-medencében kirándulást szervezni, hiszen több határon túli értékről is beszélhetünk már.

Bejárták a negyedet a győztes csapatok

Az Országos Hungarikum Vetélkedőt általános iskolák felső tagozatai és középiskolások számára hirdették meg.

A regionális versenyeken győztes csapatok jutottak tovább az elődöntőbe, amit Lakitelken rendeztek meg áprilisban. Itt a hazai és a külhoni csapatok együtt mérhették össze tudásukat. Minden megyéből egy általános és egy középiskolás brigád érkezett, 26, illetve 20 csapat.

Akik pedig közülük a legjobban teljesítettek, azokra az országos döntő várt május 19-én, az Országházban. Tizenhárom ilyen csapat volt. Általános iskolás kategóriában a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda, a középiskolások között a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata került ki győztesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő