10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaŐsbemutató: Ne kérdezd, ki voltam...

Ősbemutató: Ne kérdezd, ki voltam…

A végzet asszonya – ez volt az eredeti címe annak az egyfelvonásos, zenés álomjátéknak, amelyet Karády Katalinról, a XX. század közepének ünnepelt dívájáról, filmszínészéről, bársonyosan búgó hangú énekesnőjéről írt Papp Zoltán zeneszerző-karmester. Most Ne kérdezd, ki voltam… címmel, magyarországi ősbemutatóként tűzi műsorára a darabot a pécsi Szivárvány Musical Stúdió szeptember 17-én 19 órakor a Szivárvány Gyermekház Bécsy Tamás-termében.

– Már majdnem sutba dobtam ezt a zenés egyfelvonásost, amikor a stúdió nyár eleji tagtoborzó meghallgatásán, a sok tehetséges jelentkező között rátaláltam Porrogi Juditra – meséli Papp Zoltán zeneszerző-karmester, a Szivárvány Musical Stúdió vezetője. – Amikor meghallottam a hangját, tudtam, hogy ez épp neki való feladat. Picit átírtam, kifejezetten az ő karakterére. Tudom, botorság bármilyen összehasonlítás, de Judit engem a fiatal Psota Irénre emlékeztet, mert 22 éves kora ellenére hihetetlenül erős drámai erővel bír. Megihletett annyira, hogy létrehozzuk ezt az előadást.

– Miről szól a darab?
– Karády Katalin életét kíséri végig a gyermekkorától a haláláig. Egy újságírónő, kedvenc bárjában ülve, a zongoristának elmeséli furcsa éjszakai álmait, melyek eközben víziószerűen megelevenednek. Főszereplőjük természetesen Karády, akivel kapcsolatban sok titokra fény derül, életének kevéssé ismert momentumai is napvilágra kerülnek. A zsurnaliszta (mesélő) és Katalin közötti párbeszédek során a színésznő karrierjéről, magánéletéről, hazaszeretetéről, és a művészet iránti alázatáról is vall. S nem mellesleg elhangzik tizennégy ismert Karády-sláger, amit a közönség bizonyára jól ismer, s akár velünk együtt is énekelhet-dúdolhat majd.
Porrogi Judit megcsillantotta már tehetségét több alkalommal is: országos francia sanzonversenyen korosztályos győztes volt 17 évesen, aztán öt évig Bornemissza Mária énekiskolájában képezte magát. Ám első igazi színházi feladata e Karády-főszerep lesz.

– Óriási kihívás ez számomra – mondja az ifjú énekes. – Szívem legkedvesebb műfaja a sanzon, Karády dalait a nagymamám is imádta, az édesanyám is mind ismeri, sőt, mióta e darabbal foglalkozom, kétéves kislányom is kívülről fújja az összeset. Technikailag nehéz számok, nem egyszerű melódiák, s érzelmileg is megdolgoztatják az embert. Most, hogy alaposan megismerhettem Karády Katalin sorsát, kiderült, hogy minden dalnak pontos helye és jelentése van az életművön belül. Nálunk sem öncélúan szólalnak meg, hanem fontos dramaturgiai pontokhoz kapcsolódva: az elhangzó prózai szöveg természetes folytatásaként csendülnek föl.

– Nem lehet könnyű egy ilyen emblematikus, erőteljes személyiség bőrébe bújni.
– Valóban, de semmiképpen sem szeretném utánozni őt, mert az nevetséges lenne. Inkább mint jelenséget igyekszem megidézni: az alakját, az érzésvilágát, s a korszakot, amelyben élt. Persze nem könnyű e közel hét évtized történéseit hitelesen megjeleníteni, mert pillanatok alatt kell megszületnem, meghalnom, boldognak lennem és keserűvé válnom. De az összekötő szövegek és a kísérőzene rengeteget segítenek abban, hogy mindezt átérezzem.

A Ne kérdezd, ki voltam… című álomjátékban a stúdió egykori tagja, Czvikli Nóra lesz a mesélő, a zongoránál Papp Zoltán ül majd, a produkció szakmai konzulensének Unger Pálmát kérték fel. A darab szeptember 17-iki ősbemutatójára a budapesti Karády Katalin Múzeum Kávéház vezetője is jelezte részvételét, hisz különös varázsa lehetne annak, ha e zenés játék a művésznő hagyatékából származó eredeti bútorok, használati tárgyak és fotók között elevenedhetne meg. Aki a premierre nem jut el, Pécsett szeptember 24-én és október 8-án, Pellérden pedig október 7-én vehet részt e különleges álomutazáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő