Nézze meg Fábry Sándorral a megdöbbentő kiállítást!

Mi történik velünk? Hová jutottunk a szocializmus összeomlása óta? Aligha akad ma bárki, aki több empátiával, humorral, könnyedséggel és szuggesztív művészi hitelességgel tudná ezeket a kérdéseket a nagyközönség számára megjeleníteni, mint drMáriás, a kelet-közép-európai abszurd egyre népszerűbb mestere. Ráadásul a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában látható nagyszabású kiállításon igazán különleges vezetőnk lehet Fábry Sándor személyében!

A művész barátja, Fábry Sándor tart tárlatvezetést október 22-én, 17 órától, melyre jegyeket korlátozott számban lehet vásárolni online vagy a ZsÖK NKft. Infopontjain. De nemcsak a különleges vezető miatt érdemes megnézni a tárlatot! DrMáriás november 30-ig nyitva tartó, Meg fogsz gyógyulni! című kiállítása az idei ősz egyik legfontosabb művészeti eseménye. Itt szembesülhetünk mindazzal, amit a képzőművészet, a szépirodalom és a zene területén a vajdasági, majd magyarországi underground kultúra felől érkező ikonikus művész az elmúlt évtizedekben alkotott. Ugyanakkor drMáriás retrospektív tárlatára számos új mű is készült.

v
Kihagyhatatlan: drMáriás kiállítása az ősz egyik legfontosabb művészeti eseménye!

DrMáriás idén ünnepli 50. születésnapját, ennek apropóján vállalkozott a Zsolnay Kulturális Negyed arra, hogy páratlanul gazdag alkotói tevékenységének egy átfogó szeletét bemutassa. A művész festményei az utóbbi években szinte a hétköznapjaink részévé váltak. A hazai közélet szereplőit és eseményeit ironikusan bemutató képek túlzás nélkül egy új művészeti formát honosítottak meg Magyarországon – olyat, amely beleszól, hozzászól, közbeszól, értelmez és válaszra késztet. Napilapok címoldalain, kereskedelmi tévéadásokban, vezető kiállítóhelyeken, bulvárlapokban, valamint irodalmi lapokban és képzőművészeti folyóiratokban, s a közösségi média megannyi formájában találkozhattunk velük. drMáriás képei megtalálhatók múzeumi és magángyűjteményekben, politikusok dolgozószobáiban, vállalkozók nyaralóiban, külvárosi lakásokban, alternatív klubokban, üzlethelyiségekben, fiatal művészek közösségi tereiben és egyebütt, sokak számára elviselhetőbbé, vidámabbá, szebbé és igazabbá téve azt a világot, amelyben élünk.

Az utóbbi évek közéleti tematikájú képei mellett azonban e kiállítás mást is felmutat ebből az immár három évtizede tartó tevékenységből. Máriás különleges kivágat-ember sorozatának eddig szinte ismeretlen darabjait, amelyeket még szülővárosában, Újvidéken festett a nyolcvanas évek végétől 1991-ben bekövetkezett, a jugoszláv háború elől Magyarországra történő költözéséig, s amelyekből külön e kiállításra újabb sorozatot is készített huszonöt évi szünet után az évforduló jegyében.

19O26A7412

A kiállításon ízelítőt kaphatunk az alkotó irodalmi tevékenységéből is. Eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin, Fábry Sándor, Keresztury Tibor, Waszlavik Gazember László, Lovasi András, Lévai Balázs és Rátgéber László felolvasásában hallhatunk videorészleteket. drMáriás Lomtalanítás című első prózakötete idén kínaiul is megjelent, a könyvet augusztusban a kritikusok a hónap legjobb kötetei közé választottak a távoli országban. A kiállításon – más prózai művek mellett – ezt a kötetet is megtekinthetjük.

DrMáriás csiklandoz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, felvidít – szeretetteli hangján provokál, hogy felrázzon bennünket azokból a sémákból, szerepekből, lövészárkokból, amelyekbe olykor akarva-akaratlanul is belecsúszunk. A kiállítás címe akár tevékenységének mottója is lehetne, hisz azt társadalomsebészetnek titulált kezeléseként éli meg, hogy meggyógyítson általa bennünket még akkor is, ha igazából nem vagyunk betegek, csak fásultak, kilátástalanok vagy rosszkedvűek.

A kiállítás kurátora Gulyás Gábor, a MODEM és a Műcsarnok egykori, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jelenlegi igazgatója.

Zenében is jártas
DrMáriást sokan elsősorban zenei oldaláról ismerik. A 30 éve általa alapított Tudósok zenekar fellépett Magyarországon és Európa-szerte, az USA-ban és Oroszországban; egy-egy lemezét kiadták Angliában, Oroszországban és Szlovéniában is. A kiállításon a zenekar fellépéseiből és klipjeiből készült videók, valamint fotók és plakátok néhány emlékezetes pillanat felvillantásával mutatják be ezt a kalandos tevékenységet.
hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés