hirdetés

Nyelvtudás pár nap alatt

 • Makara György

  Minden tiszteletem a tanároké, az iskola vezetésé, akik mertek a használható nyelvtudás és az élvezetes nyelvtanulás-tanítás érdekében minden, de minden hagyománnyal szakítani.
  Munkájuk értékéről a gyerekek csillogó tekintete minden szónál többet mond.
  Juhász Gyöngyi pedig Budapesten saját kezdeményezésre vitte el a Dobbantósok közé a módszert, és érdemelte ki csoportjával mindenki elismerését. A természetes nyelvtanulás ízére a halmozottan hátrányos helyzetű, túlkoros gyerekek is ráéreztek. Megszerették az angolóráikat.

 • Gyöngyinek!

  Több ilyen lelkes és lekiismeretes tanárra lenne szükség mint Ön!

 • Juhász Gyöngyi

  A Villám Angol-lal tanítottam én is egy budapesti középiskola egyik osztályában. Ebben az osztályban olyan fiatalok voltak, akik az iskolában elindított Dobbantó program keretében ültek vissza az iskolapadba, a hátuk mögött sok kudarccal, rossz tapasztalatokkal. Volt olyan is köztük, nem is egy, aki “egyszerűen” tanulási nehézségekkel küzdött, mert diszlexiája és diszgráfiája volt.
  A többi órájuk sem a hagyományos keretek között zajlott, így nem volt furcsa, hogy az angol óra is más.
  Nehéz is lett volna szófajokról, mondatrészekről, egyéb nyelvtani fogalmakról, szabályokról magyarázni olyan gyerekeknek, akik ezeket az anyanyelvükön sem tudják/értik. Először furcsa volt nekik, hogy csak le kell ülni és figyelni, majd ismételni a hallott mondatokat, de nagyon hamar hozzászoktak ehhez a módszerhez. Nagyon sokat jelentett az, hogy nem kellett egyedül szerepelni, kérdésre válaszolni, hanem a többiekkel együtt.
  Tetszettek a tanulóknak a kedves-humoros rajzok is, amik segítették a tanulást.
  Érdekes volt számukra az anyanyelvi beszélők kiejtése is, próbálták minél jobban utánozni azt.
  Volt olyan tanítványom is, aki nem volt hajlandó az órákon megszólalni. Az angolon sem, a többin sem. De mindig ott volt és figyelt. És amikor a régebben vett anyag ismétlésére került sor, meglepetésünkre megszólalt, és hibátlanul elmondta angolul a kért magyar mondatokat.
  Mint tudjuk, nincs varázsszer a nyelvtanulásra. Kinek könnyebben megy, kinek nehezebben. Kinek ez a módszer válik be, kinek az. De az itteni tapasztalataim azt mutatják, hogy a Villám Angol “Hallgasd és ismételd! – módszere nagyon jól bevált az iskolai szabályokat, kötöttségeket nehezen viselő fiataloknál, de sikereket ért el az is, akinek az nyelvtanulás, a nyelvóra korábban nem volt más, csak folyamatos kudarc.