10 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaNyelvtudás pár nap alatt

Nyelvtudás pár nap alatt

Alternatív nyelvtanulási módszert, az úgynevezett Villám Angolt vezették be a megyervárosi iskolákban. A magyar fejlesztésű módszer lényege, hogy az iskolások játékosan tanulják meg a nyelvet. A tanárok azt mondják, hogy többet fejlődtek így egy félév alatt a gyerekek, mint a hagyományos módszerrel évek alatt.

Pálcával a kezükben ismétlik a gyerekek az angol mondatot, amit korábban hallottak. Egy ilyen órán semmi sem olyan, mint egy hagyományos angolórán. A gyerekek képeket látnak az elektronikus táblán, játékos fordításokat végeznek el, és még énekelnek is. A tanár azt mondja, megszerették ezt az órát a gyerekek.

– Mivel minden elektronikusan történik, és az ő világuk már ebből áll, nagyon megszerették, sőt várják is az órákat – mondja az egyik nyelvtanár, Orsi néni.

A módszert húsz év alatt Makara György fejlesztette ki. Egyelőre nem sok iskolában vezették még be.

– Gyerekeknek, diákoknak és azoknak a tanároknak, akik evvel tanítanak, semmi kétségük nincs, akiknek meg van, azoknak megpróbáljuk megmutatni a módszert – mondta Makara György, aki addig kísérletezett, míg össze nem állt a megfelelő módszer.

Pálcával tanulnak

Az Árpád Fejedelem Iskolában úgy mutatták be a speciális órát, hogy közben a szülők ki is próbálhatták azt. Rögtönzött órát tartottak nekik. Ugyanakkor az iskola igazgatója, Uzsalyné Pécsi Rita szerint aki nem akar így idegen nyelvet tanulni, annak nem muszáj ezt az alternatív módszert választania.

A Villám Angol módszer hivatalos oldalán különböző rekordokat is közölnek. Párat kiemeltünk:

– A „Villám módszer” segítségével német nyelvből is sikeres középfokú nyelvvizsgát tettem. Hallgattam a kazettákat autóban, buszon, vonaton. A nyelvvizsga előtt 3 napig napi 4-5 órában a beszéltető-ügyesítő kazettákat újra végigvettem, és ez elég volt ahhoz, hogy sikerüljön a vizsgám – mondta Simkó Zsolt.

– Egyébként ezt a módszert nagyon tudom ajánlani mindenkinek, akár ebben a tempóban is. Fogyókúrázóknak különösen – mert két hét alatt lefogytam bizony – ugyanis alig volt idő az evésre – mondta Hajdú Zsuzsanna, aki 14 nap alatt tanult meg németül.

Pécsett egyelőre nyolc csoport, 100 diákja próbálja elsajátítani a módszert. Ők heti két órában, kiképzett tanárokkal tanulnak. A baranyai megyeszékhelyen kívül Szolnokon és Debrecenben is használják az iskolákban a Villám Angolt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő