10 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaNyomozásba oltott családregény Grecsó Krisztián új kötete

Nyomozásba oltott családregény Grecsó Krisztián új kötete

Megjelent Grecsó Krisztián új regénye: a Mellettem elférsz az író hatodik kötete, amely egy kutatás és egy család története, és önéletrajzi elemekre épül. A történetet egy németországi fényképezkedés indította el bennem: egy fotográfus régi eljárással készített rólam portrét.

Amikor megjelent a kép, egészen megdöbbentem, mert az apámat láttam rajta – mondta Grecsó a könyv szerda esti budapesti bemutatóján. Mint felidézte, a végső lökést a Mellettem elférsz megírásához egy tárca adta meg, amelyet egy családi fénykép alapján kellett megírnia egy magazinnak.

A képen édesapja nagybátyja szerepelt, aki a családi legendárium szerint pannonhalmi szerzetes volt, ám ezt Grecsó kutatásai később megcáfolták. Sőt, egy megdöbbentő szerelmi történet bontakozott ki.

Az író kiemelte, hogy a kötet lapjain családjának történetei, mítoszai elevenednek meg, sőt nagymamájának – aki hobbiból verseket és regényeket írt – szövegeit is felhasználta. „Ez az ő első komolyabb publikációja” – fogalmazott.

Grecsó Krisztián ugyanakkor megjegyezte, hogy a kötetben szereplő események mégsem tekinthetők valóságosnak. A történetben egy harmincas éveinek közepén járó férfi nyomoz családja mítoszai, legendái nyomában, és közben megismeri önmagát, sőt a jövőjét is.

„Arra gondoltam, hogy ha minden tulajdonságomat örököltem, akkor én is ugyanazokat a köröket futom, amit az elődeim is. Üres ember, aki mellett nem fér el a múltja” – mondta Grecsó Krisztián, aki az eddig megjelent három regényét (a két korábbi: Isten hozott – 2005, Tánciskola – 2008) összehasonlítva úgy fogalmazott: lehet, hogy ő is ugyanazt az egy regényt írja egész életében. A szerző szerint a Mellettem elférsz leginkább az Isten hozottal állítható párba, hiszen mindkettő a hazatalálásról, a közösségbe beilleszkedésről szól, az új könyvnek pedig inkább a közösségtől elválás, a megbékélés a fő témája.

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett mint tanító, de sohasem tanított. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be.

Dolgozott a Bárka folyóirat szerkesztőjeként, a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként és volt a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszérovatát. Isten hozott című regénye (Magvető) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő