Monte-Carlo sztárja Pécsen

A Monte-Carlóban nemrég Arany Nimfa-díjjal kitüntetett Ónodi Eszter főszereplésével láthatjuk a Jadviga párnája című zenés játékot a Pécsi Nyári Színház hétvégi programjában, vasárnap este kilenc órakor, a Káptalan utcai szabadtéri színpadon. Ezt követően még két hónapon át válogathatunk a rangos koncertek, színművek, táncos produkciók között.

Két hónap alatt két helyszínen: a Káptalan utcai szabadtéri színpadon és az Anna udvarban (Anna utca 17.) tizenhat produkció harminc alkalommal ígér kellemes és tartalmas nyáresti szórakozást a publikumnak a Pécsi Nyári Színház augusztus 11-ig tartó programsorozatában. A kínálat sokszínű, műfajában változatos, mert mint Vidákovics Szláven igazgatótól megtudtuk, idén különös hangsúlyt fektettek a fesztivál összművészeti jellegére.

– A népzenétől a musicalen és a francia sanzonokon át az operettig, a klasszikus színműtől a zenés vígjátékig, a flamencótól a délszláv néptáncokon át a formabontó táncszínházi paródiáig sok mindent sikerült belesűrítenünk a kínálatba, így mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót – reméli a direktor.

Egy kortárs mű, Závada Pál 1997-ben megjelent, naplóformában írt regénye, a Jadviga párnája zenés játékként elevenedik meg Hargitai Iván rendezésében, sztár-szereposztásban most vasárnap, június 23-án a Káptalan utcai szabadtéri színpadon, hisz láthatjuk benne a minap nemzetközi filmes sikert aratott Ónodi Esztert éppúgy, mint Gáspár Sándort, Takács Katalint, Pokorny Liát és Lukács Andort is, a Pécsről indult Pál András mellett.

Gyenis Boglárka hastáncol majd.

A táncos programok között találjuk a Baranya Táncegyüttes önálló műsorát (július 13.) és a Pécsi Balett fergeteges vadnyugati táncbohózatát A Jó, a Rossz és a Csúf  Colos címmel, Ennio Morricone zenéire (július 18-21.), mely kizárólag az Anna udvarban lesz látható, a tavalyi nagy sikerű Bonyodalmas balkáni lakodalmas stlíusbéli „folytatásaként”, Vidákovics Szláven rendezésében, Vincze Balázs koreográfiájával. Varázslatosnak ígérkezik Gyenis Boglárka és az Oriental Fusionett előadása is (július 26.), melyben a libanoni modern folklór az orientális tánc tradícióival ötvöződik. Augusztusban sem maradunk efféle ínyencség nélkül, 3-án ugyanis a flamenco formavilágát magyar folklórral és a kelet-európai roma kultúra ízeivel-színeivel vegyítő produkciót láthatunk a De Cobre együttestől az Anna udvarban.

A vendégelőadások mellett saját produkcióval is mindig előrukkol a Pécsi Nyári Színház. Most a Janus Egyetemi Színházzal közösen, Mikuli János rendezésében Móricz klasszikusát, az Úri murit viszik színre (június 29-július 6.) Kányádi Szilárd és Hollósi Orsolya főszereplésével; a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban pedig bemutatják az Indul a bakterházat, melyet Rideg Sándor regényéből Tímár Péter alkalmazott színpadra. Itt bakterként Besenczi Árpádon, gézengúz Bendegúzként pedig Rónai Bálinton, illetve Nagy Bencén a sor, hogy könnyet csaljon a nézők szemébe a Böhm György által rendezendő előadáson.

Az Úri muri mellett egy másik klasszikus regény is színműként kerül elénk, Szabó Magda Abigélje, amely televíziós sorozatként Zsurzs Éva rendezésében máig megőrizte népszerűségét. Június 29-én a színpadi változatot élvezhetjük Szikora János rendezésében, Trokán Péter és Bugár Anna főszereplésével. Az egykori film jellegzetes karakterei közül, immár más szerepben, de feltűnik az előadásban Bánfalvy Ágnes és Ráthonyi Hajni.

Az emberi gyarlóság tükrébe pillanthatunk a Hyppolit-előadás révén (július 18-19.), melyet a Mohácsi testvérek átiratában, Kulka János, Elek Ferenc és Csákányi Eszter remek alakításaival hoz Pécsre az Orlai Produkciós Iroda.

Abszurd játék is lesz

Quineau stílusgyakorlatai ugyancsak felfrissült változatban érkeznek június 21-22-én az Anna udvarba: Venyige Sándor átiratában és rendezésében, groteszk vígjátékként adnak alkalmat Lajos Tamásnak, Kiss Sándornak és Zorgel Enikőnek a komédiázásra.

A zenés kínálat is sokszínű idén. A musicalek kedvelői Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán Duett című koncertjén érezhetik jól magukat július 5-én, az operett szerelmeseit másnap, ugyancsak a szabadtéri színpadon nagyszabású gála várja, melynek több mint ötven szereplője háromszáz kosztümben lép közönség elé, s az est meglepetés-sztárvendéget is ígér.

Örök klasszikus az a tucatnyi Edith Piaf-sanzon, melyet Vári Éva előadásában július 20-án hallhatunk. A máig is pécsiként számon tartott, Kossuth-díjas színésznő évtizedek óta meséli el nekünk a megrendítő sorsú francia énekesnő tragédiák övezte életét. Megunhatatlanul.

Közel négy évtizede alakult a Vujicsics együttes, s a délszláv zenei formáció azóta Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. Fergeteges hangulatot teremtenek fellépéseiken, s ezt június 28-án Pécsett is bebizonyítják.

Az Adria hangulatát hozzák Pécsre

Aki kellemes nyáresti szórakozásra vágyik, és némi pikantériával fűszerezett, poéndús estre, annak a Camoletti-bemutatón a helye (július 11.), hisz a Négy férfi gatyában című zenés vígjáték épp ezt ígéri Fodor Zsóka, Nyertes Zsuzsa, Fogarassy Bernadett, Böröndi Tamás, Straub Dezső, Beleznay Endre és mások jóvoltából.

A teljes programról részletek a www.pecsinyariszinhaz.hu honlapon találhatók. Jegyek online is rendelhetők, a Színház téri pavilon is kinyitott, s természetesen a Pécsi Horvát Színházban (Anna utca 17.), valamint az előadások helyszínén is válthatók belépők.

Hirdetés