5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKoncertOrosz világklasszisok a Kodály Központban!

Orosz világklasszisok a Kodály Központban!

Igazi orosz utóromantikus estre invitálja a közönséget a Budapesti Fesztiválzenekart vezénylő világhírű orosz karmester, Dmitrij Kitajenko november 11-én 19 órától a Kodály Központba. Ám nemcsak a világ koncertpódiumain ünnepelt orosz mester, de a moszkvai születésű Lilya Zilberstein zongoraművész is az est meglepetése lesz!

Már huszonöt éve Nyugat-Európában él, haza csak látogatóba megy Dmitrij Kitajenko, mégis ő az orosz zene egyik legavatottabb tolmácsolója. A BFZ-hez is ebben a minőségében tér vissza Sosztakovics legelső szimfóniájával, Rachmaninov emigrációban írt rapszódiájával és Csajkovszkij romantikus fantáziájával. Sosztakovics a romantika tradícióira visszatekintő, de már saját hangvételű 1. szimfóniája egyszerre szellemes és drámai. A komponista a műfajjal egész korán, tinédzseréveiben próbálkozott. A következőkben az 1987-es Busoni-versenyt nyerő Lilya Zilberstein szólójával Rachmaninov Paganini 24. caprice-ára írt Rapszódiáját halhatja majd a közönség, mely nemcsak az „ördög hegedűsét”, Paganinit idézi meg, de a nagybetűs halált is. Végül Csajkovszkij néha szinte wagneri hangszerelésű szimfonikus költeményét tolmácsolja a Budapesti Fesztiválzenekar: a Francesca da Rimini tragikus hősnőjét Dante Isteni színjátékából ismerhetjük.

Dmitrij Kitajenko

Tartsanak velünk ezen a különleges estén is, világklasszisok várják Önöket! Jegyek és bérletek válhatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Tel.:72/ 500-300, nyitvatartás: hétfőtől szombatig: 10.00–18.00) és a www.jegymester.hu oldalon.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő