3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaŐsbemutató: A Pokol-tető rabjai

Ősbemutató: A Pokol-tető rabjai

Új magyar színpadi mű ősbemutatójára készül a PIK-PV Szivárvány Amatőr Musical Stúdió. Rejtő Jenő: Csontbrigád című regénye nyomán mutatják be Pozsgai Zsolt és Papp Zoltán: A Pokol-tető rabjai című zenés játékát.

Premierrel ünnepli hatodik születésnapját a PIK-PV Szivárvány Amatőr Musical Stúdió, mely immár a nevében is jelzi, hogy fenntartó intézménye, a Pécsi Ifjúsági Központ mellett Pécsvárad önkormányzata és művelődési háza is támogatja ezentúl. Ezért fordulhat elő, hogy november 12-én este hétkor a pécsi Szivárvány Gyermekházban lépnek közönség elé az új darabbal, míg a díszbemutatót 13-án a pécsváradi művelődési házban tartják.

– Rejtő Jenő regénye, a Csontbrigád szolgált új zenés darabunk alapjául – meséli Papp Zoltán karmester, a musical stúdió művészeti vezetője. – Pozsgai Zsolt írta a színpadi adaptációt és a dalszövegeket, én szereztem a zenéjét. Csak nagy vonalakban követjük az eredeti mű cselekményét, de a jellegzetes rejtői karakterek természetesen felismerhetőek benne. Igaz, egyiket-másikat kissé ,,átfazoníroztam” olyanná, amilyen figurákat egy kietlen afrikai sivatag kellős közepén álló női fegyenctelep megkíván. A játékmester, Madame Alfréd például a tábor sármos showmanje lett a mi verziónkban, Sirone kapitány született alkoholista, a szadista Minkieva doktornő pedig afféle Mengele-típus. Itt mindenki lökött egy kicsit, egyetlen ember normális csupán, a 63-as fogoly, Féchamp, aki ártatlanul került ide.

– Mit csinálnak ezek a szudáni táborlakók?
– Amit bármelyik napon. Pokol-tetőn, ebben a kultikus környezetben imádják a tüzet, mint rendesen. Csak a mai épp a szabadulásuk napja, ami hosszú évek gyötrődései-szenvedései után érkezik el számukra. Fanyar hangvételű, mégis rengeteg humorral fűszerezett darab ez, sok-sok dalbetéttel. A musical stúdió minden tagja színre lép benne, a főbb szerepeket kettős szereposztásban játsszuk. Láthatja tehát a közönség a ,,nagy öregeket”, az alapító tagok közül Czimerman Lászlót és Kállai Gergelyt, mellettük Nagy-Kovács Mátét, Inhof Kornélt, egyik legifjabb tagunkat, a roppant tehetséges Cseh Dávidot, s persze a lányokat: Bencsik Szilviát, Reil Evelint, Bodor Szabinát és Keilhauer Sárát is. Koreográfusunk Hágen Zsuzsa volt. Egyelőre négy előadást tartunk, kettőt Pécsett, s egyet-egyet Pécsváradon, illetve Nagynyárádon.

– S a közeljövő tervei?
– Már készülünk december 17-iki fellépésünkre, melyen új oldalunkról mutatkozunk be: Téli koncert címmel operett-showt adunk, melyben a műfaj örökzöldjei mellett filmdalok és a 20-as, 30-évek ismert számai csendülnek föl, negyvennyolc szám erejéig. Büszke vagyok a társulatra, melynek jelenlegi tagjai 13-32 év közötti tanulók, s dolgozó emberek, pontosabban hölgyek, hisz kétharmados nőuralom van nálunk. Többen versenyeken is indulnak, s rendre sikerrel szerepelnek: Reil Evelin például idén ősszel harmadik lett a szegedi országos musicalversenyen, ahol Lipics Barna a második díjat szerezte meg, és a tizennégy esztendős Cseh Dávid is bejutott a döntőbe. Szóval, szépen dolgoznak, sokat fogunk még hallani róluk! 2011-re két új bemutatót tervezek: Az élők mindig gyanúsak! címmel A három testőr című Dumas-regény alapján írt papperettet szeretném bemutatni velük, aztán újabb nagyszabású vállalkozásként Szakcsi Lakatos Géza és Csemer Géza több helyütt sikerrel játszott musicalje, a Cigánykerék alapján írt Dankó tér 12. című zenés darabot tűzzünk műsorunkra, a pécsváradi önkormányzat segítségével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő