Őszi programdömping

Ősztől újraindul számos rendszeres, nagy népszerűségnek örvendő program a Zsolnay Negyedben és a Művészetek és Irodalom Házában. Aki éhes a kultúrára és szeret előre tervezni, az imádni fogja az állandó programsorozatokat!

Tovább dübörög a Shakespeare Marathon Filmklub a Művészetek és Irodalom Házában, ami nem kis vállalás, hiszen Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából 2014-től három éven át a világhírű író minden drámáját levetítik a szervezők, ráadásul ingyenesen. A havonta jelentkező vetítést mindig rövid beszélgetés előzi meg, legközelebb október 24-én a Téli rege lesz műsoron, a bevezető előadást Andrew Rouse tartja angolul.

Lisbeth01

A filmeknél maradva meg kell említeni az Időgép-Időkép Filmklubot, ami valójában egy filmvetítéssel egybekötött múltidézés, szintén a Művészetek és Irodalom Házában. Októberben a Tizenhárom nap – Az idegháború című amerikai történelmi thriller lesz műsoron. A film arról a 13 napról szól, amíg a világ a harmadik világháború küszöbén egyensúlyozott 1962 októberében. A filmet és történelmi hátterét dr. Hahner Péter történész (PTE BTK) ismerteti.

Aki egy kicsit edzené az agyát, annak is tudunk mit ajánlani! Szeretjük azt hinni, hogy okosak vagyunk, de néha mégis elvérzünk, ha egy új problémával szembesülünk. Az Egy kis esti fizika: Az eszed tokja! – science show-n bemutatják, hogyan vezethető meg az agyunk. Legyen szó logikai kihívásokról, fizikai problémák megoldásáról vagy az ízek csábításáról, nem biztos, hogy jó, ha az eszünkre hallgatunk – tudhatjuk meg október 12-én 19 órától a Művészetek és Irodalom Házában!

A belváros mellett a Zsolnay Negyedben is sok visszatérő program várja az érdeklődőket. Különböző nemzetiségi táncházakon rophatják élő zenére a táncoslábúak a Zsolnay Negyed táncházsorozatának programjain. Lesz magyar, moldvai, horvát és macedón zene hogy csak néhányat említsünk! Zenekedvelők ne hagyják ki a hangulatos Zsolnay Zugkoncerteket, de a gyerekek sem fognak unatkozni: a Gyerekjátszó keretében havonta több alkalommal is daltanulással, néptánccal és kézműves foglalkozással egybekötött játszóházon vehetnek részt. Ráadásul mindezt magyar népzenei kísérettel!

15 éves a Metronóm Jazz Klub
Idén ünnepli 15. születésnapát a Metronóm Jazz Klub, amit annak idején Kacsányi Éva alapított, s szervez azóta is, immár a Zsolnay Negyedben, az E78 projektvezetőjeként. A klub olyan minőségi branddé vált, amiben megbíznak a jazz kedvelői és állandó rajongótábora alakult ki, akik ráadásul aktívan alakíthatják is a programot. – Sokszor kapok leveleket, javaslatokat, hogy kit kéne meghívni, amit örömmel veszek, hiszek ez is azt mutatja, hogy a közönség együtt él a klubbal – mondja Kacsányi Éva. A havi rendszerességgel jelentkező koncertsorozat alapötlete az volt, hogy Budapesten kívül nagyon kevés vidéki jazzklub létezik, ami nem kifejezetten a popularitáson alapul, hanem minőségi zenét játszik. – A célom mindig az volt, hogy ne csak egy irányzatot mutassunk be, hanem változatos legyen a paletta, ezért minden hónapban más zenei stílus kap helyet, a népzenei alapú jazztől a free jazzig. Ugyancsak különlegessége a klubnak, hogy egyrészt színpadra viszi a nagy jazz generáció jeles alakjait, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget ad a fiatal, kezdő zenészek számára, amit egyfajta küldetésnek tekintek, hiszen ők is rendkívül tehetségesek – meséli Kacsányi Éva. Igazi nagy durranás lesz a sorozat következő koncertje: A Lisbeth Quartetet Németország legnagyobb jazz-zenekarai között tartják nyilván, ráadásul október 9-i pécsi koncertjük ingyenes lesz!

 

Hirdetés