5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapArtPazar fotókiállítás nyílt a Tudásközpontban

Pazar fotókiállítás nyílt a Tudásközpontban

Káprázatos fotográfiákból nyílt kiállítás a Tudásközpontban. A PTE jubileumi évének ünnepi programsorozatát színesíti a Sopianae Nemzetközi Fotószalon, ahol nemzetközi fotóművészek munkáinak legjavát nézhetjük meg.

A Pécsi Tudományegyetem számos programmal ünnepli idén fennállásának 650. évfordulóját. Ezek közül egyik az a másodszorra megrendezett Sopianae Int’l Photo Salon nemzetközi fotópályázat és kiállítás, ahol a világ vezető fotográfusai képviseltetik magukat pályaműveikkel.

Százheten pályáztak, huszonkilenc országból, ezerötszáznyolcvan fotóval, a zsűri nyolcvankét szerzőtől négyszáztizenhárom képet fogadott el. Közülük hirdették ki pénteken a nyerteseket több kategóriában is.

Sokan voltak a megnyitón

Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg a kiállítást.

– Pécs nagyon jó terepe az ilyen kiállításoknak, tapasztaljuk, hogy a város tele van kiváló fotóművészekkel, akik országos versenyeken érnek el helyezéseket – mondta Páva Zsolt.

– Ahogy a minket körülvevő világ változik, úgy a művészet minden ágában jelentős változások történnek. Mindennél jobban igaz ez a fotóművészetre, hiszen ma már mindenki egy kicsit fotóssá vált. A jó minőségű telefonokkal, modern technikával szinte bárki szép képeket tud készíteni, amelyek aztán másodpercek alatt bejárhatják a világot. Azonban ennek a jó oldala, hogy inspirálja a valódi művészeket mindennél szebb fotóik létrehozására – vélekedett a polgármester.

Páva szerint a modern technika egyre nagyobb kihívás elé állítja a fotósokat

Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a megnyitón emlékeztetett, a pécsi fotózásnak nagy hagyományai vannak – utalva ezzel a patinás Mecseki Fotóklubra is.

– Megtisztelő a pécsi egyetemnek, hogy ennek a fotókiállításnak a támogatói között szerepelhet, az pedig külön öröm, hogy a rendkívüli jelentőségűnek mondható jubileum programsorozatához kapcsolódhat – mondta.

Sokféle témát dolgoztak fel a fotósok

Idén június közepén zárult a leadási határidő, a nyerteseket pedig péntek délután jutalmazták a Tudásközpontban, ahol aztán a kiállítás is megtekinthető szeptember 25-ig. A pályázatot a Mecseki Fotóklub szervezte és bonyolította le a FIAP Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség támogatásával.

Szeptember 25-ig látható a kiállítás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő