5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKoncertPécs a hegedűk fővárosa lesz!

Pécs a hegedűk fővárosa lesz!

Gyermán István ebben a hónapban lenne 80 éves. Ebből az alkalomból a hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg január 27-én a Kodály Központban. 

A különleges koncertet szakmai találkozások és beszélgetések előzik meg a Pécsi Tudományegyetemen, melyekre Deák Márta, a PFZ koncertmestere a régió összes zeneiskolájának igazgatóját és hegedűtanárát meghívta. Emellett a Művészeti Karon egy termet neveznek el Gyermán Istvánról, az egykori kiváló hegedűtanárról.

Deák Márta

Az esti koncerten a hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg, kivételes hegedűművésznők előadásában. Igazi kuriózumként együtt lép szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a PFZ örökös tagja, aki több mint négy évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere, valamint lánya, Gyermán Júlia hegedűművész, aki korábban költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek.

Az anya és lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép: Kokas Katalin, Gyermán István egykori tanítványa és Deák Márta, a PFZ koncertmestere, a jubileumi program művészeti vezetője. Az esti hangversenyen a hegedű hangja mellett a Virtuózok abszolút győztesének, Kristóf Rékának a gyönyörű hangját is élvezheti a nagyközönség a példa nélküli műsorban.

Gyermánné Vass Ágnes, Gyermán Júlia és Kokas Katalin

További különlegessége a koncertnek, hogy Vajda János külön erre az alkalomra írta meg Violini No.2 című művét, melynek előadásában kizárólag Gyermán István egykori növendékei működnek közre. A tanítványok közül többen a Pannon Filharmonikusok sorát erősítik ma is, ugyanakkor az ország számos pontjáról, valamint külföldről is érkeznek hegedűművészek városunkba, hogy részesei legyenek ennek a megismételhetetlen alkalomnak. A Kodály Központban az esti koncerttel egy időben időszaki kiállítás nyílik Gyermán István munkásságáról dr. Varga Ildikó szerkesztésében.

A Pannon Filharmonikusokat az est folyamán a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő