11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécs a hetvenhét mesélő városa lesz

Pécs a hetvenhét mesélő városa lesz

Pécs közösségi akcióval idézi meg Weöres Sándort: A mesélés fontosságát hangsúlyozza többek között a Médiaunió 2011-es társadalmi célú kampánya is, amely arra inspirál, hogy meséljünk minden nap gyermekeinknek, így téve tartalmassá a velük töltött időt.

Pécs, komolyan véve a Médiauniónak a pozitív társadalmi változások érdekében megfogalmazott iránymutatását, december 2-a és december 23-a között nyilvános mesélésre, történetmondásra hívta mindazokat, akik hajlandóak megosztani meséiket, így téve tartalmassá a város főterén, a Széchenyi téren együtt töltött időt.

Az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár hosszú nevéhez méltóan több helyszínen kerül megrendezésre, és számos programmal csábítja közönségét. A programsorban névadó jelentőségű a Mesevásár, ahová a város felhívások útján kereste mesélő kedvű lakóit, akik az első várakozásokat felülmúló számban jelentkeztek gyermekmese, felnőttmese és pécsi mese kategóriákban: eddig pontosan hetvenheten. A gyermekmesélők az adventi vásár hétvégéin nyerhetik el a pécsi gyerekek tetszését, míg a felnőttmesék péntek esténként, a Széchenyi téren lobogó közösségi tűz körül, az adventi vásár íz- és illatkavalkádjában varázsolják el a közönséget.

Az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár harmadik péntekjén, december 16-án 18 órakor Bertók László költő és Pálinkás György író közösen arra vállalkoznak, hogy Weöres Sándorról szóló pécsi történetek, legendák és mesék felidézésével hangolják rá a résztvevőket az erős pécsi és dél-dunántúli kötődésű nyelvgéniusz emléke és költészete előtti közös tisztelgésre.

19 órákor a „Weöres Sándor szellemének megidézése” című közösségi akció során Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház színésze és Matta Lóránt, a Bóbita Bábszínház művésze vezetésével a résztvevők harmincháromszor szavalják el a Galagonya című verset a tűz körül, amelynek eredményeként, részben a weöresi mágikus szöveg, másrészt a közös szavalás erejének hatására, valami történni fog. Hogy pontosan mi fog történni, azt egyelőre nem árulják el a szervezők, ezért minden érdeklődőnek azt javasolják, látogasson el Pécsre, a Széchenyi térre, december 16-án 18 órára, vegyen részt a közösségi akcióban, s győződjön meg saját maga Weöres Sándor költészetének erejéről.

A pécsi adventi vásáron a többi program és esemény is a kultúráról és a közösségiségről szól: a Tettrekész utca elnevezésű programcsokor pécsi civilek és jótékonysági szervezetek bevonásával azt feszegeti, mennyi és mi fér bele másokat segíteni a mai időkben, miközben a Széchenyi téri „fellépők” között szép számmal fordulnak elő a régió egészen kis- és őstermelői, különleges termékeket készítő mikro-kézművesei, de nem marad távol a magyar reneszánsz és néhány lovagrend sem. Pécs az adventhez a kulináriát is közösségi eseményként gondolta hozzá: a város forraltbor-főző és jellegzetes pécsi, baranyai ételeket készítő csapatai versengenek egymással az ízlelőbimbók elismeréséért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő